Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Afghanistan: Talibaan vallen bussen aan en doden 27 passagiers

Kandahar. Talibaanstrijders hebben ten minste 27 mensen gedood bij een aanval op twee bussen. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten gisteren bekendgemaakt. De bussen reden donderdag door het district Maiwand, ongeveer 60 kilometers ten westen van de stad Kandahar, toen de aanval plaatshad. Dit is een ruig en gevaarlijk deel van Zuid-Afghanistan dat wordt gecontroleerd door de Talibaan. Talibaanwoordvoerder Qari Yousef Ahmadi zei dat strijders de bussen aanhielden, de documenten van de passagiers bekeken, alle burgers vrijlieten en 27 Afghaanse militairen hebben gedood. De Afghaanse autoriteiten bestrijden deze lezing. De Afghaanse minister van Defensie, generaal Mohammad Zahir Azimi, zei dat 31 mensen zijn vermoord en dat er geen militairen in de bus zaten. Matiullah Khan, hoofd van de politie in de provincie Kandahar, zei dat ongeveer 40 burgers zijn gedood. Hij baseert zijn informatie op ”lokale bronnen”. Hij zei dat zo`n 50 mensen zijn gegijzeld, van wie er enkelen weer zijn vrijgelaten. De aanvallen van de Talibaan zijn steeds dodelijker geworden dit jaar. De rebellen hebben vooral aan kracht gewonnen in Zuid- en Oost-Afghanistan.