Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

'Aboutaleb zit dichter bij ons dan bij PvdA'

Leefbaar Rotterdam toont zich zeer ongelukkig met burgemeester Aboutaleb. Maar Marco Pastors denkt dat zijn partij zich vergist. „Hij durft stelling te nemen in het integratiedebat.”

Marco Pastors Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel Marco PASTORS (1955) Politicus, Leefbaar Rotterdam & EenNL. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 17 juni 2008
Marco Pastors Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel Marco PASTORS (1955) Politicus, Leefbaar Rotterdam & EenNL. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 17 juni 2008 Mentzel, Vincent

Leefbaar Rotterdam heeft een verkapte overwinning behaald met de voordracht van Ahmed Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam. Dat zegt Marco Pastors, die namens Rotterdams grootste oppositiepartij (veertien zetels) zitting had in de voorbereidende vertrouwenscommissie. „Op het integratiedossier zit Aboutaleb dichter bij ons dan bij zijn eigen PvdA.”

Pastors’ woorden staan haaks op uitlatingen die zijn fractievoorzitter Ronald Sørensen donderdag in diverse media deed, nadat de gemeenteraad had gekozen voor de in Marokko geboren politicus. Sørensen hekelde onder meer het feit dat de huidige staatssecretaris van Sociale Zaken een dubbele nationaliteit heeft. Daarnaast noemde hij Aboutaleb „een representant van een groep die in heel Nederland en in Rotterdam problemen veroorzaakt”.

Heeft Sørensen voor zijn beurt gesproken?

„Nee, Ronald heeft op authentieke wijze uiting gegeven aan zijn eerste gevoelens, en dat is zijn goed recht. Het feit dat Aboutaleb een van de twee namen was die in stemming zou worden gebracht, viel hem donderdagochtend rauw op zijn dak. Hij heeft de stemming in de stad bovendien haarfijn aangevoeld. Een groot deel van de Rotterdamse bevolking deelt zijn mening, zo is nu wel duidelijk. Wij zijn geen partij die bang is voor interne discussie. En ook geen partij die meningen klaar op de plank heeft liggen.”

Van tweespalt is dus geen sprake?

„Welnee. We gaan vanavond de zaak evalueren met onze fractie. Voor crisisberaad heb je een echte crisis nodig. Tijdens de besloten vergadering van afgelopen donderdag waren er al zes collega’s, die zich in mijn politieke motivatie konden vinden. Aboutaleb is weliswaar niet de beste burgemeester, want dat was onze eigen kandidaat: oud-wethouder Wim van Sluis. Die stond bij mij overduidelijk op één, en Aboutaleb op twee. Maar diezelfde Aboutaleb is wel de man die luid en duidelijk stelling durft te nemen in het integratiedebat. Op dat punt staat hij dichter bij ons dan bij de andere partijen, al vraag ik mij af of ze dat beseffen.”

Van de geheimhoudingsplicht lijkt u zich niets meer aan te trekken.

„Nu de feiten op straat liggen voel ik me niet meer gebonden aan die ridicule benoemingsprocedure. Maar laat één ding duidelijk zijn: ik heb niet gelekt, hoe graag ik dat misschien ook had gewild. Ik heb me de afgelopen dagen bewust ingehouden. Het was wachten op dit moment. Nu de puzzelstukjes op hun plaats vallen, kan ik vrijuit praten.”

U heeft altijd gezegd: ik hoop het in de vertrouwenscommissie op een akkoordje met PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst te kunnen gooien. Is dat gelukt?

„Nee, in de zin dat we weliswaar beiden op dezelfde twee namen uitkwamen, en het is dus over 22 kandidaten wél eens waren. Maar wij zijn beiden zo eigenwijs dat onze volgorde verschilde: ik had Van Sluis op één, hij op twee, net als de rest. Prima, heb ik vervolgens gezegd, maar dan moeten de andere partijen ook accepteren dat we ‘de hele Aboutaleb’ krijgen en niet de halve. Dat hebben ze toegezegd. Deze burgemeester gaan we straks dus geen pleister op de mond plakken, deze burgemeester geven we de ruimte. Oók – en misschien wel vooral – op het integratiedossier. Ook op het moment dat Aboutaleb zijn eigen minister van Integratie voor de voeten loopt. Sterker nog: dat verwachten we van hem, gelet op de problemen hier in Rotterdam.”

Het blijft een spannende keuze.

„Klopt, en het zal de komende jaren ook heel erg spannend worden, want zo heel veel bestuurlijke ervaring heeft Aboutaleb nu ook weer niet. Maar, en laat dat duidelijk zijn: dat risico hebben de anderen genomen, niet wij.’’

En tussen Sørensen en u komt het vanavond allemaal weer goed?

„Absoluut, daar twijfel ik geen moment aan. Ronald en ik kennen elkaar al ruim zes jaar, we hebben elkaar dagelijks aan de lijn. Hij heeft alleen iets meer tijd nodig om te beseffen wat ik al weet. Dat Aboutaleb een hele interessante kandidaat-burgemeester is, beter dan al die ‘veilige’ opties die ook ter tafel hebben gelegen: Gerd Leers en Geert Dales. Vergeet niet dat een groot deel van de Marokkanen hier in Rotterdam zich ook wel even op het achterhoofd zal krabben bij deze burgemeester. ‘Wie niet wil, kan zijn koffers pakken’; dat is de insteek van Aboutaleb. In die opvatting steunen wij hem van harte.’’