Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Kranten

'Aanval Israël op Iran voorlopig van de baan'

Israël verwacht dat de Verenigde Staten directe contacten aanknopen met Iran als Barack Obama als president wordt gekozen en werkt aan een diplomatieke campagne om die te beïnvloeden. Dat heeft de Israëlische krant Ha’aretz gisteren gemeld. Een Israëlische aanval op de Iraanse nucleaire installaties, waarmee Israëlische leiders hebben gedreigd, is daarmee volgens de krant voorlopig van de baan.

Eerder had president Shimon Peres zich al uitgesproken tegen een Israëlische aanval om te voorkomen dat Iran de beschikking krijgt over een atoombom. Iran zelf ontkent overigens nucleaire wapens te ontwikkelen. Vertrekkend premier Ehud Olmert zei drie weken geleden in een vraaggesprek met de krant Yediot Ahronot dat Israël alle „gevoel voor proportie” had verloren door te verklaren dat het gewapenderhand met Iran zou afrekenen. „Wat we kunnen doen met de Palestijnen, de Syriërs en de Libanezen, kunnen we niet met de Iraniërs”, zei Olmert.

Volgens Ha’aretz zijn al maanden gesprekken gaande tussen het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, de Atoomenergiecommissie, de inlichtingendienst Mossad en het ministerie van Defensie. Deze worden gecoördineerd door minister van Buitenlandse Zaken en beoogd premier Tzipi Livni.

Besloten is tot een diplomatieke campagne die moet leiden tot verzwaring van de internationale druk op Iran. Onder andere moet worden gewerkt aan verdere economische isolatie van Iran. Ook zullen Iraanse schendingen van de mensenrechten en steun voor Hezbollah en Hamas worden onderstreept en geheime informatie tegen Iran worden verspreid.