Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Aantal doden door geweld in grote steden flink hoger

Rijswijk, 20 okt. Het aantal moorden in de grote steden is in 2007 fors toegenomen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De spectaculaire halvering van het aantal moorden in de grote steden in 2006 is daarmee bijna tenietgedaan. In totaal zijn in heel Nederland in 2007 164 mensen slachtoffer geworden van moord of doodslag. Dat zijn er vijf meer dan in 2006. De laatste jaren deed zich juist een daling voor van het aantal levensdelicten. De daling van het aantal moorden in gemeenten met minder dan 250.000 inwoners heeft zich wel voortgezet. In de de leeftijdsgroep tussen de twintig en dertig jaar vallen bijna twee keer zo veel doden door geweld als gemiddeld over alle leeftijdsgroepen.