Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Beeldende kunst

1 kijken

Museum of Hoaxes www.museumofhoaxes.com In 1943 plaatsten Amerikaanse kranten een foto van een man die vloog met een door zijn eigen longen aangedreven apparaat. Op 1 april 1943 om precies te zijn... In 1957 berichtte de BBC dat de Zwitserse spaghettioogst uitzonderlijk succesvol was geweest. Kijkers belden massaal om te vragen hoe ze hun eigen spaghettiboom konden laten groeien. In 1998 introduceerde Burger King de ‘Whopper voor linkshandigen’. Allemaal leuk bedacht, maar hartstikke nep. Je vindt deze en vele andere voorbeelden van list en bedrog, trucs, en broodje aapverhalen in het Museum of Hoaxes. En, zoals een goed museum betaamt, kun je er ook nog wat van opsteken. Want sommige hoaxes, e-mails met nepvirussen bijvoorbeeld, zijn helemaal niet zo leuk. Je kunt testen of je bewerkte foto’s kunt herkennen. De Republikeinse vicepresidentskandidaat Sarah Palin in een stars-and-stripesbikini is niet erg geloofwaardig, maar president Bush die een boek ondersteboven houdt? Het museum heeft ook pareidolia: het verschijnsel waarbij mensen in dingen beelden herkennen, zoals Jezus in een boomstronk. (IdV) 1957 was in Zwitserland een buitengewoon goed jaar voor de spaghettioogst
Museum of Hoaxes www.museumofhoaxes.com In 1943 plaatsten Amerikaanse kranten een foto van een man die vloog met een door zijn eigen longen aangedreven apparaat. Op 1 april 1943 om precies te zijn... In 1957 berichtte de BBC dat de Zwitserse spaghettioogst uitzonderlijk succesvol was geweest. Kijkers belden massaal om te vragen hoe ze hun eigen spaghettiboom konden laten groeien. In 1998 introduceerde Burger King de ‘Whopper voor linkshandigen’. Allemaal leuk bedacht, maar hartstikke nep. Je vindt deze en vele andere voorbeelden van list en bedrog, trucs, en broodje aapverhalen in het Museum of Hoaxes. En, zoals een goed museum betaamt, kun je er ook nog wat van opsteken. Want sommige hoaxes, e-mails met nepvirussen bijvoorbeeld, zijn helemaal niet zo leuk. Je kunt testen of je bewerkte foto’s kunt herkennen. De Republikeinse vicepresidentskandidaat Sarah Palin in een stars-and-stripesbikini is niet erg geloofwaardig, maar president Bush die een boek ondersteboven houdt? Het museum heeft ook pareidolia: het verschijnsel waarbij mensen in dingen beelden herkennen, zoals Jezus in een boomstronk. (IdV) 1957 was in Zwitserland een buitengewoon goed jaar voor de spaghettioogst

Museum of Hoaxes

www.museumofhoaxes.com

In 1943 plaatsten Amerikaanse kranten een foto van een man die vloog met een door zijn eigen longen aangedreven apparaat. Op 1 april 1943 om precies te zijn... In 1957 berichtte de BBC dat de Zwitserse spaghettioogst uitzonderlijk succesvol was geweest. Kijkers belden massaal om te vragen hoe ze hun eigen spaghettiboom konden laten groeien. In 1998 introduceerde Burger King de ‘Whopper voor linkshandigen’. Allemaal leuk bedacht, maar hartstikke nep. Je vindt deze en vele andere voorbeelden van list en bedrog, trucs, en broodje aapverhalen in het Museum of Hoaxes. En, zoals een goed museum betaamt, kun je er ook nog wat van opsteken. Want sommige hoaxes, e-mails met nepvirussen bijvoorbeeld, zijn helemaal niet zo leuk. Je kunt testen of je bewerkte foto’s kunt herkennen. De Republikeinse vicepresidentskandidaat Sarah Palin in een stars-and-stripesbikini is niet erg geloofwaardig, maar president Bush die een boek ondersteboven houdt? Het museum heeft ook pareidolia: het verschijnsel waarbij mensen in dingen beelden herkennen, zoals Jezus in een boomstronk. (IdV)