Hoe vaak kan oud papier worden gerecycled?

‘Recyclen doen we samen’, is het nieuwe credo. Hoe zit dat met papier, vragen Corné van Meel uit Oosterhout en zijn vriendin. ‘Is papier eindeloos recyclebaar? Ergens moet het toch ophouden?’

Blik en glas kun je blijven recyclen, volgens Wienus van Oosterum, directeur van de stichting Papier Recycling Nederland. „Maar papier kan slechts zes tot zeven keer worden gerecycled.”

Papier recyclen kan heel snel. „Stel”, zegt Van Oosterum, „ik lees NRC Handelsblad op zaterdag en breng die daarna naar de container. Dat papier kan, zeg maar, dezelfde week worden verwerkt en voilà: twee zaterdagen later kan mijn nieuws op hetzelfde papier staan.”

In die twee weken wordt het papier flink gemangeld. De gemeente haalt het op en verkoopt het aan een oudpapieronderneming, die het deels machinaal, deels handmatig sorteert. Een papierfabriek maakt er vervolgens pulp van in water, waarbij de papiervezels loskomen. Zeepstoffen ontdoen de papierdeeltjes van inkt en ten slotte wordt de pulp geperst en gedroogd.

Door dat hele recycleproces worden de papiervezels steeds korter en slapper. Na zes of zeven keer zijn ze als het ware ‘op’. Om het papier stevig te houden, voegt de fabriek steeds nieuwe houtvezels aan de pulp toe. De verhouding in het gerecycled papier is ongeveer 80 procent oud en 20 procent nieuw.

Overigens zijn niet alle papierproducten geschikt om te maken van gerecyclede pulp. „Geld bijvoorbeeld moet voor de stevigheid van nieuwe vezels worden gemaakt”, zegt Van Oosterum. Andersom wordt geld ook niet gerecycled – dat zou tot criminaliteit kunnen leiden.

In Nederland wordt jaarlijks 2,7 miljard kilo oud papier gescheiden ingezameld. Dat kan niet altijd goed gaan. De topvijf van ongewenste producten die in oud papiercontainers belanden:

1) Nat of vuil papier en karton

2) Plastic folies of draagtassen

3) Kartonnen drankverpakkingen

4) Papier met plastic laagje (foto’s)

5) Diepvriesverpakkingen

Hanina Ajarai