Overstromingen Elbe nekte loopkevers

Rotterdam. Zware, langdurige overstromingen van natuurlijke grasvlakten langs rivieren zijn vooral een bedreiging voor loopkevers en slakken. Het plantendek zelf heeft er nauwelijks van te lijden. Dat blijkt uit onderzoek van het Helmholtz-Zentrumfür Umweltforschung en andere Duitse instituten waarover in het laatste nummer van het maandblad Ecology wordt gerapporteerd. De onderzoekers vergeleken het effect van de zware Elbe-overstromingen van augustus 2002 met de gevolgen van de gewone jaarlijkse overstromingen van een vloedvlakte bij Dessau. Deze vlakte wordt bijna elk jaar overstroomd, maar in de zomer van 2002 stond hij minstens twee weken twee tot vijf meter onder water.De wetenschappers vergeleken tellingen van 1998/`99 met die van 2003/`04. In strijd met een bestaande hypothese werden de populaties loopkevers, die toch redelijk mobiel zijn en aardig kunnen zwemmen, flink aangetast. Maar na twee jaar waren ze weer op peil. De landslakken herstelden zich nog sneller.