Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Inval bij ?sekte? na schietpartij

De politie heeft twee mannen van 27 en 34 jaar aangehouden bij een inval bij de Orde der Transformanten in het Brabantse Hoeven. De twee zouden op 2 augustus bij een schietpartij in Rotterdam betrokken zijn geweest. Een 56-jarige zakenman die een relatie heeft gehad met een Transformante, raakte daarbij gewond. Zijn vrienden beschuldigden leden van de Orde der Transformanten.

Ronald Drenth, advocaat van beide verdachten,bevestigt dat de aangehouden mannen lid zijn van de Transformanten, maar dat ze als persoon worden verdacht. De Orde zelf is niet verdacht. De twee mannen ontkennen alle betrokkenheid. Drenth verwacht dat ze maandag worden voorgeleid.

Tachtig agenten deden huiszoeking bij de Transformanten. Volgens Drenth is er niets bijzonders gevonden, zeker geen wapens. „Er zijn enkele computers in beslag genomen.”

De Orde der Transformanten omschrijft zichzelf als een nieuwe christelijke beweging. Transformante Marla Baart meent dat sprake is van een hetze tegen de groep. Ze vindt de beschuldiging tegen de twee aangehouden Transformanten „bizar”.

De afgelopen maanden heeft de Orde tientallen aangiften gedaan wegens smaad, laster, belediging en bedreiging op internetfora. In de buurt werden brieven verspreid met haatzaaiende teksten. Drie leden van de Orde doken vorige maand onder nadat ze schriftelijk met de dood werden bedreigd.

De Orde der Transformanten werd vijf jaar geleden opgericht door een groep vrienden. Protestanten, katholieken en niet-gelovigen stichtten een nieuwe kerkgemeenschap, gebaseerd op het vroege christendom. Inmiddels telt de groep ongeveer honderd leden. Zestig van hen leven samen in Hoeven.