Aanklachten tegen Zuma ongeldig

Een Zuid-Afrikaanse rechter heeft vanmiddag bepaald dat de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om de omstreden presidentskandidaat Jacob Zuma aan te klagen wegens fraude en corruptie „ongeldig” is. Volgens de rechter is Zuma oneerlijk behandeld en staat vast dat „politieke motieven” een rol hebben gespeeld bij de beslissing Zuma aan te klagen.

Het vonnis van de rechter maakt de weg vrij voor Zuma om zich volgend jaar kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen en de opvolging van president Thabo Mbeki. Zuma werd in december vorig jaar gekozen tot leider van regeringspartij ANC, ten koste van zittend president Mbeki.

Volgens de rechter staat vast dat het Openbaar Ministerie zich heeft laten gebruiken door de politieke tegenstanders van Zuma. Dat werd volgens de rechtbank vooral duidelijk toen het openbaar ministerie besloot Zuma op 28 december vorig jaar aan te klagen, daags nadat hij door een meerderheid van het ANC was gekozen tot nieuwe partijleider.

Zuma wordt beschuldigd van het aannemen van steekpenningen van een Frans wapenbedrijf, fraude, witwassen en gangsterpraktijken. Het OM kan in beroep gaan. De kans dat de rechtszaak nog van start gaat voor de presidentsverkiezingen volgend jaar is uitermate klein.