Plasterk wil minder EU-regels voor staatsteun omroep

Bussum. De Europese Commissie moet zich niet te veel bemoeien met de steun die overheden geven aan publieke omroepen. Dat zei minister Plasterk (Media, PvdA) gisteren tijdens het Nationaal Omroepcongres in Bussum. ”Ik ben bezorgd dat strengere staatssteunregels de publieke omroep terugdringen tot een heel klein speelveld.”

Plasterk noemde als schrikbeeld de publieke omroep in de Verenigde Staten die alleen aanvullende programma`s verzorgt die de grote commerciële netwerken niet brengen. ”Zoals een cursus Mexicaans macrameeën en andere nicheprogramma`s.”

Europees commissaris Kroes (Mededinging) wil dat voortaan vooraf wordt onderzocht of een nieuwe activiteit van de publieke omroep, zoals een digitaal themakanaal, marktverstorend of concurrentievervalsend is.

Plasterk heeft grote twijfels bij zo`n markttoets. ”De publieke omroep is natuurlijk concurrentievervalsend vanuit het oogpunt van de commerciële zenders. Wij maken echter bewust de keuze om gemeenschapsgeld te gebruiken voor uitzendingen die wij belangrijk vinden.” Dertien landen, waaronder Duitsland, België en Ierland, zijn ook tegen het voorstel van Kroes.