IFA 2008: Navigatie waarschuwt voor spookrijders

Een navigatiesysteem dat je onderweg adequaat  waarschuwt voor spookrijders, plotselinge rempartijen en laaghangende mistbanken op de weg, kan dat? Coopers  –  de naam staat voor Cooperative Systems for intelligent road safety – denkt van wel. Het is een onderzoeksproject van het Duitse Fraunhofer Institut, gesponsord door de EU, dat op IFA voor het eerst als

coopers.jpgEen navigatiesysteem dat je onderweg adequaat  waarschuwt voor spookrijders, plotselinge rempartijen en laaghangende mistbanken op de weg, kan dat?
Coopers  -  de naam staat voor Cooperative Systems for intelligent road safety - denkt van wel. Het is een onderzoeksproject van het Duitse Fraunhofer Institut, gesponsord door de EU, dat op IFA voor het eerst als demo te bewonderen is.

Coopers gebruikt de informatie van verkeerscontrolecentra (verkeerslussen, weersinformatie en video- en radarcontroles)  en combineert dat met gegevens van alle auto’s die zelf met een Cooper-systeem gaan rondrijden. Alle data wordt omgezet in een taal die via digitale ether (DAB of DVB) naar de auto’s verstuurd wordt. Coopers kan 3000 verschillende ‘verkeersrapporten’ per minuut doorseinen, terwijl het hedendaagse TMC (Traffic Message Channel) door de beperkingen van de fm-band niet verder dan 10 of 20 rapporten per minuut komt.
Er wordt al getest met werkende prototypes, maar wat een Coopers-systeem straks gaat kosten is nog niet bekend.
Bekijk een demo-video op www.coopers-ip.eu

coopers2.jpgCoopers vertoont enigszins overeenkomsten met Tomtom’s HD Traffic dienst, die doorstromingsgegevens berekente op basis van de bewegingen van mobiele telefoons en simcards. ook op secundaire wegen.
Het nadeel is dat HD Traffic nog maar in een paar landen werkt, tien euro per maand kost en alleen met Tomtom-systemen overweg kan. Zie ook: de nieuwe TomTom Go Live 940.

    • Marc Hijink