Wilt u dit lezen 11

Wetenschapsbijlage 5-7-08

Zeer misleidend zoals sommige wetenschappers met de te vinden waarheid omgaan waar het de wetenschap toch om te doen is. Benjamin Libet zou pas van vrije wil kunnen spreken als hij nog op één tijdstip zou kunnen veranderen. Alsof het niet om iets dynamisch gaat. Zelfmisleiding. Maar misleidend voor veel meer mensen is de conclusie van illusie uit het experimentele gegeven dat een besluit om op een gegeven moment op een knop te drukken zeven seconden van tevoren `eigenlijk` al genomen bleek. Wat dan te denken van snelle-reactiespelletjes dan, of het snel tekenen van krabbels? Natuurlijk maak je bij een opdracht een `comfortabele` anticipatie. `Klaar? Af!`. Een illusie? Een illusie is een fantasie-invulling waar niets is. Maar is de vrijheidsmacht, die men ervaart, niet zelf het feit dat je deze hebt?

    • Drs. J.M.M. Thurlings Bussum