Video jungle

David Bowie Foto van Youtube Clip: Amy the horror
David Bowie Foto van Youtube Clip: Amy the horror

Elke dag komen er duizenden filmpjes bij op de internetsite YouTube. Maar het steeds grotere aanbod leidt, bij mij althans, niet tot een grotere vraag. Integendeel, de lust om even te YouTuben neemt af. Alle favoriete filmpjes, zoals Stevie Wonder die jong, slank en met een mooie Afrobos ‘Superstition’ speelt, heb ik inmiddels wel gezien, en ongericht zoeken op YouTube levert bijna altijd melige huisvlijt op. Het overstelpende aanbod vernietigt de vraag: wie een paar keer zomaar wat heeft ingetypt in de YouTube-zoekbalk en telkens weer niets te zien kreeg, houdt daarmee op.

Toch blijft YouTube lokken. Je weet zeker dat er tussen de honderdduizenden rommelvideo’s veel parels zitten. Om ze te vinden in de videojungle heb je, net als in een echt oerwoud, een gids nodig. YouTube levert die nauwelijks. Onder elke video staat weliswaar de waardering van andere gebruikers, maar die zijn onbetrouwbaar, omdat alleen fanatieke liefhebbers de moeite nemen één tot en met vijf ballen toe te kennen aan een video. En ook het gegeven dat een filmpje tot de meest bekeken video’s behoort, zegt weinig: 50 miljoen Elvis-fans kunnen geen ongelijk hebben, maar alle andere fans wel.

Gelukkig wordt wat YouTube nalaat, steeds vaker geleverd door tijdschriften en kranten. Zo heeft het Britse muziektijdschrift Q sinds kort de rubriek The 10 Best Clips Of The Month. Voor het gemak zijn ze op de site van Q (www.qthemusic.com) gezet.

De redactie van Q heeft een goede neus voor leuke, geestige of anderszins opvallende clips. Op de site van Q is bijvoorbeeld onder het kopje Amy in Lisbon: the horror, een onthutsend filmpje te zien van een optreden van Amy Winehouse op 30 mei. De Britse nostalgische-soulkoningin staat te zwalken op haar benen en uit haar mond komen schorre klanken. Toen haar ster rijzende was, dacht ik dat haar gedweep met drugs onderdeel was van een zorgvuldig gecreëerd imago. Maar dit filmpje laat zien dat Winehouse echt niet van de drank en drugs kan afblijven. Hoewel: het blijft een raadsel hoe een junkie als zij er nog zo verzorgd uitziet. Ook in het filmpje Amy in Lisbon heeft ze een toeter haar waarvan de constructie toch gauw een uur of twee moet hebben gekost.

Ook heel vermakelijk is een filmpje uit de oude doos, van David Bowie uit zijn Hunky Dory-tijd die samen met een ook al schorre Marianne Faithfull I Got You, Babe zingt. Maar het opwindendst is een filmpje van de onlangs overleden rock ‘n’ roll-pionier Bo Diddley van omstreeks 1970. Één akoord, een goed Bo Diddley-ritme en één kreet (‘Yeah’) blijkt genoeg voor fantastische muziek.

Bernard Hulsman

    • Bernard Hulsman