Via Brazilië naar de hemel in Bergen

© Jorgen Krielen / Bergen, 29-08-2008 / Bed & Breakfast van Emile van den Bergh
© Jorgen Krielen / Bergen, 29-08-2008 / Bed & Breakfast van Emile van den Bergh Krielen, Jørgen

Emile van den Bergh (42) en Ymke van Zwoll (38) zochten hun geluk in Brazilië, maar kwamen erachter dat Nederland genoeg te bieden had. Niet het mooie weer, wel familie, vrienden en uiteindelijk hun eigen Boutique Bed & Breakfast In de Aap.

Jullie hebben een kleine omweg gemaakt voor jullie geluk.

„Zoals zo veel mensen, hadden ook wij een droom. Steeds als we op reis waren, dachten we, is het niet leuk hier een Bed & Breakfast te beginnen? Eerst dachten we aan Costa Rica. Mooi groen, maar ook heel nat. En als Nederlander heb je geen zin in regen. Vrienden van ons zaten in Brazilië, ook een prachtig land. Ver weg, maar het heeft iets Europees. We hadden raakvlakken met de mensen daar. Maar toen kwam onze zoon Siep ter wereld....”

Die gaf jullie avontuur een andere wending.

„Drie dagen voor zijn geboorte hadden we ons huis in Ouderkerk aan de Amstel verkocht. We zouden helemaal opnieuw beginnen, hadden alles weggedaan. Dat was een gekke tijd, normaal gesproken ga je cocoonen als je een baby’tje krijgt. Toch hebben we doorgezet, en we vertrokken vol goede moed naar Brazilië.”

Op weg naar de desillusie?

„In Brazilië heb je net zoveel of meer regels als in Nederland. Tel daar de corruptie bij op. Daarnaast had Ymke het zwaar. Ze kreeg heimwee. Met zo’n kleintje mis je toch opa’s en oma’s. Na drie maanden zijn we teruggekeerd. Als het niet zinvol is, hoeft het niet.”

Jullie hadden geen last van gêne omdat het was mislukt?

„Je moet het toch hebben gedaan om te voelen hoe het is. Terug in Nederland besloten we eens goed te praten over wat we wilden. Ons idee voor de Bed & Breakfast bleef overeind. Ymke wilde daarvoor graag naar Amsterdam of Bergen (NH). En ik wilde niet terug naar Amsterdam.”

Het werd dus Bergen.

„We kenden het dorp en wisten dat er mogelijkheden lagen. Ik ben meteen gaan kijken. Niet veel later zagen we dit pand te koop staan. Het was een pension dat meer werd gebruikt voor mensen die in echtscheiding lagen dan voor toeristen. Lelijk en sfeerloos ingericht, het riool liep buitenom door de klunzige verbouwingen. Ik heb drie dagen aan tekeningen gewerkt om te kijken hoe het eruit zou kunnen zien. Daarna hebben we een bod gedaan, ver onder de vraagprijs.”

En dat bod was?

„555.000 euro. De financiering was nog lastig, omdat we natuurlijk alles hadden verkocht en we beiden freelance zijn. Maar met een goede motivatie en wat steun van vrienden, kregen we het rond. Overigens werd het pand voor aankoop al getaxeerd op 850.000 euro na verbouwing.”

Is jullie droom uitgekomen?

„Ook al zitten we in Nederland, we hebben constant het gevoel dat we op vakantie zijn. We leven tussen mensen die vakantie vieren in onze Boutique B&B In de Aap. Dit is een geschenk uit de hemel.”

Willemijn van Benthem

    • Willemijn van Benthem