Vanaf vandaag: vernieuwde bijlagen op tabloid Beste lezer,

Vanaf vandaag verschijnen de bijlagen Wetenschap en Opinie amp; Debat op het handzame tabloidformaat. Met dit formaat en een nieuwe vormgeving willen we u nog meer leesgemak bieden. De inhoud van beide bijlagen is even uitdagend als u gewend bent, met gevarieerde opinies en hoogwaardige informatie over de moderne wetenschap.

Behalve dit vertrouwde hebben we ook een aantal nieuwe rubrieken. Zo heeft de wetenschapsbijlage dé wetenschapsfoto van de week op de voorkant. Deze keer is dat een foto van kosmische nevel, 6.500 lichtjaar van ons vandaan, deze week vrijgegeven door ruimtevaartorganisatie NASA. Ook nieuw is de pagina Kleine Wetenschap, die kinderen laat kennismaken met wetenschapsnieuws.

In Opinie & Debat vindt u, behalve artikelen waaraan u uw mening kunt scherpen en andere bekende onderdelen, de rubriek nrc.nl/VoorTegen, waarin uw mening over actuele kwesties wordt gevraagd. Die mening, deze week over voors en tegens van het studentencorps, kunt u geven via onze site. Papieren krant en internet liggen hier, net als elders in de krant, in elkaars verlengde.

Met deze vernieuwing verschijnen nu al onze bijlagen – Cultureel Supplement en Boeken op vrijdag en Zaterdag &cetera, Wetenschap en Opinie & Debat op zaterdag – op tabloidformaat. Het eerste, algemene nieuwskatern en het economiekatern blijven we op het grotere broadsheet uitgeven, omdat dit formaat meer gelegenheid biedt om hiërarchie aan te brengen in het nieuws.

Als u wilt reageren op de vernieuwde bijlagen, kunt u mailen naar lezerschrijft@nrc.nl

Birgit Donker, Hoofdredacteur

Opinie & Debat

De opening van het vernieuwde katern Opinie & Debat: elke week een originele en prikkelende visie op een actuele gebeurtenis of brandende kwestie.

Op deze pagina vindt u de rubriek ‘De lezer schrijft..’ en de ‘Opklaringen’ van Marc Chavannes. En een nieuwe rubriek: ‘Elders’, met foto’s van meningen.

Elke week een ruime selectie uit lezersbrieven met commentaar op stukken uit de krant.

Als afsluiting van de bijlage over twee pagina’s het opinie-interview. Op die pagina’s staan voortaan ook het dagelijkse hoofdredactioneel commentaar en de zaterdagse column van Bas Heijne of Afshin Ellian.

Wetenschap

Op de voorpagina van het katern elke zaterdag een treffende wetenschapsfoto. De esthetiek van wetenschap, gevangen in een actueel beeld.

De wekelijkse grote verhalen over majeure innovaties, doorbraken of andere nieuwe inzichten in wetenschappelijke disciplines worden voortaan ruim gepresenteerd over twee pagina’s. Rijkelijk geïllustreerd en voorzien van een kader waarin de bredere context wordt toegelicht.

Nieuw: voortaan wekelijks in de bijlage besprekingen van recente en spraakmakende wetenschappelijke boeken voor een geïnteresseerd lezerspubliek.

De achterpagina van het katern is gereserveerd voor kinderen. Een pagina met nieuws, exposities en elke week de nieuwe proefjesrubriek van ‘dr Zeepaard’.

De nieuwe krantenindeling

De zaterdagkrant wordt bezorgd met de katernen ‘ingevouwen’. In het eerste nieuwskatern, dat op groot formaat blijft verschijnen, vindt u de bijlage Opinie & Debat. In het economiekatern, dat eveneens op groot formaat blijft, worden Wetenschap en Zaterdag &cetera ingestoken.

nrc.nl

Op de website van de krant vindt u de columnisten van de opiniepagina, debatten over tal van actuele thema’s en blogs van redacteuren en deskundigen. Columnist Frank Vermeulen begint volgende week een blog over Haagse politiek. Over de voors en tegens van een actuele kwestie wordt wekelijks gediscussieerd. Van de proefjes op de nieuwe kinderpagina van de bijlage Wetenschap zijn filmpjes te zien.

Columns, rubrieken, discussies en filmpjes via nrc.nl

Service en Achterpagina

Het zaterdagse weerbericht en het recept staan voortaan, in een vernieuwde vormgeving, achterin de bijlage Zaterdag &cetera.

De Achterpagina van de zaterdagkrant, met onder meer de column van Youp van ’t Hek, staat voortaan achterop de bijlage Zaterdag &cetera.

    • Birgit Donker