Televisie Voorkeur

Verslaggeefster Lisa Ling reist door N-Korea. National Geographic, 22.00-23.00u. A Chinese farmer rides a bicycle beside the fence along a dam, which borders China and North Korea, in the Chinese border city of Dandong, 16 October 2006. China erected a barbed-wire fence along part of its border with North Korea shortly after the communist country conducted its first nuclear test a week ago. The aim was to prevent an exodus of North Korean refugees from the isolated state, a South Korean newspaper said Monday. AFP PHOTO/ LIU Jin
Verslaggeefster Lisa Ling reist door N-Korea. National Geographic, 22.00-23.00u. A Chinese farmer rides a bicycle beside the fence along a dam, which borders China and North Korea, in the Chinese border city of Dandong, 16 October 2006. China erected a barbed-wire fence along part of its border with North Korea shortly after the communist country conducted its first nuclear test a week ago. The aim was to prevent an exodus of North Korean refugees from the isolated state, a South Korean newspaper said Monday. AFP PHOTO/ LIU Jin AFP

Documentaire

Panorama. Tot twee keer toe werd Michael Jackson beschuldigd van kindermisbruik. In 2005 werd Jackson vrijgesproken, de jury achtte alle tien aanklachten ongegrond. Reporter Jacques Peretti spreekt met een aantal sleutelfiguren uit het proces en onderzoekt de vrijspraak van de King of Pop. Canvas, 20.10-20.55u.

Thema-avond: Bayreuther Festspiele. Het muziek- en theaterfestival Bayreuther Festspiele vindt jaarlijks plaats in het Bayreuther Festspielhaus. De Duitse componist Richard Wagner heeft dit gebouw op de Grüne Hügel in Bayreuth speciaal voor deze gelegenheid laten bouwen. Zijn kleinzoon, de Duitse operaregisseur Wolfgang Wagner, is sinds 1967 directeur en artistiek leider. Een thema-avond over zijn laatste dagen als directeur, en de crisis binnen dit festival. Arte, 20.39-0.15u.

The conspiracy files. Op 21 december 1988 explodeerde een vliegtuig van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am en stortte neer op de Schotse plaats Lockerbie. Hierbij kwamen 259 inzittenden en 11 mensen op de grond om het leven. De oorzaak van de explosie was een semtexbom, geplaatst in het bagageruim. Twee Libische geheimagenten werden opgepakt. Een documentaire over het onderzoek en het proces rondom de Lockerbie-aanslag. BBC 2, 22.00-23.00u.

North Korea undercover. De Amerikaanse verslaggeefster Lisa Ling reist met een medisch team door Noord-Korea. Hier is nog altijd sprake van een dictatuur waar staatshoofd Kim Jong II de scepter zwaait. National Geographic, 22.00-23.00u.

History: Diana. Documentaire rondom de vandaag dertien jaar geleden verongelukte prinses Diana. Zij kreeg veel bekendheid door haar inzet voor goede doelen, waaronder het verminderen van het stigma rondom hiv/aids. In 1995 werd zij Humanitarian of the Year. ZDF, 23.35-0.25u.

Reportage

Cooking in the danger zone. Na de kernramp in 1986 is de ‘Exclusion Zone’ in Tsjernobyl nog altijd afgeschermd wegens radioactieve straling. Het gebied is te gevaarlijk om in te leven. Op zijn reis door Tsjernobyl vindt culinair journalist Stefan Gates een aantal verlaten spookstadjes, maar ook ontmoet hij mensen die illegaal zijn teruggekeerd naar hun eigen huis. Zij leven dagelijks op en van besmet gebied. Ned.3, 19.35-20.15u.

Future weapons: Israel. Reportage over de nieuwste wapens die speciaal voor de Israëlische defensiestrijdkrachten worden ontwikkeld. Discovery, 23.00-0.00u.

Open kamp. Reportage over het ‘Open Kamp’-project van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Een ‘open kamp’ is een padvinderskamp voor maatschappelijk kwetsbare jongeren. De door de scouts zelfgemaakte, bekroonde reportage geeft een beeld van een kamp met een aantal jongeren uit Gent en Antwerpen. Canvas, 23.10-23.45u.

Interview

Zomergasten: Joop van den Ende. De ‘cultuurproducent voor het volk’ hielp Nederland aan de musical en is verder (mede)verantwoordelijk voor televisieprogramma’s als Goede Tijden, Slechte Tijden en Big Brother. Na verkoop van zijn beursgenoteerde productiemaatschappij werd hij een van de meest vermogende Nederlanders. Momenteel houdt hij zich bezig met het scouten van talentvolle jonge media- en ICT-ondernemers en met zijn Van den Ende Foundation. Te zien zijn o.m. fragmenten uit een interview met managementwonder Jack Welch, audities voor Hitler uit de film The Producers (1968) en een schrijnend faalmoment tijdens een piano-auditie uit de Franse speelfilm La Tourneuse de Pages. Ook aandacht voor de politieke wedstrijd tussen Verhagen en Bos en het sportieve drama tussen Van Basten en Hiddink. Ned.2, 20.25-23.30u.

muziek

Vrije Geluiden. Een terugblik op afgelopen seizoen met o.a. 4Beat6, het Moessorgski-koor, Frank Boeijen, Maarten Roozendaal, Quirine Viersen, Ronald Brautigam en Isabelle van Keulen, Musica Temprana, Soweto Gospel Choir, Danielle de Niese, CocoRosie. Muziek van Tsjaikovsky, Benny Goodman, Skrjabin, Bach, Grieg en Wolfert Brederode. Ned.1, 10.30-11.25u.

Sport

Studio Sport. De samenvattingen van de wedstrijden in de eredivisie zijn weer terug bij de publieke omroep. Presentatie Tom Egberts. Ned.2, 19.00-20.00u.