Televisie Voorkeur

Reconstructie van het leven van de Neanderthaler. Arte, 21.00-21.50u. Zur ARTE-Sendung Neandertaler 3: †ber einen Zeitraum von 250.000 Jahren hielt sich der Neandertaler auf der Erde auf und passte sich extremen klimatischen VerŠnderungen an. © Wall To Wall Foto: ARTE France Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Tel.: Carine Haggiag +33 3 88 14 21 37 und Silke Wšlk +33 3 88 14 22 25, E-Mail: bildredaktion@arte-tv.com Wall To Wall

actualiteiten

Nova. Reportage over misstanden in de psychiatrie door een nijpend tekort aan psychiaters. En aandacht voor de running mate van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain. Ned.2, 22.15-22.40u.

informatief

Britain from above: Untamed land. Laatste aflevering van een serie over het veranderende Britse landschap, vanuit de lucht gefilmd. Vandaag juist over landschappen die nooit zullen veranderen, omdat ze ‘niet te temmen’ zijn, zoals Great Glen Fault in Schotland, de Sperrin Mountains in Noord-Ierland en Lulworth Range langs de zuidkust. Vooral aandacht voor de ontstaansgeschiedenissen van deze landschappen en voor de flora en fauna. BBC 2, 18.05-19.00u.

Vranckx: Diego in het Heilige Land. Met in zijn rugzak een kogelvrij vest en een helm trekt verslaggever Diego Buñuel door Israël en Palestina. Hij laat zich door gewone burgers van beide partijen voorlichten over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. België 2, 20.10-20.40u.

Neanderthaler. Documentaire over de Neanderthalermens die in Europa leefde tussen 150.000 en 30.000 jaar geleden. Hij maakte in die periode twee ijstijden mee en dat is vooral ook het onderwerp van de documentaire: hoe wist deze mens zich in zulke extreme weersomstandigheden te handhaven? De documentaire bestaat uit twee delen die achter elkaar worden uitgezonden. Arte, 21.00-22.40u.

muziek

In de ban van Bannink. Voorstelling waarin bekende Nederlandse zangers liedjes zingen van Harry Bannink, ‘huiscomponist’ van Annie M.G. Schmidt. Zijn melodieën zijn net zo bedrieglijk eenvoudig en betoverend als haar teksten en het is niet voor niks dat zo veel mensen ze mee kunnen zingen. Vanavond worden ze gezongen door o.a. Nynke Laverman, Loes Luca en Frans van Deursen, begeleid door Holland Symfonia o.l.v. Otto Tausk. Live vanaf de Uitmarkt in Amsterdam. Ned.2, 21.05-22.00u.

Het KCO vanaf de Uitmarkt. Live uitvoering door het Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons van ‘De Schilderijententoonstelling’ van de Russische componist Modest Moessorgski (1839-1881). Presentatie: Hans van den Boom. Ned.2, 22.40-23.50u.

Madonna: The Confessions Tour. Live-registratie vanuit het Wembley-stadion in Londen van het optreden van Madonna in het kader van haar Confessions Tour. Die tour bestond uit een reeks concerten rond haar in 2005 verschenen album Confessions on a Dance Floor en veroorzaakte een hoop commotie omdat Madonna het nummer Live to Tell zong terwijl ze aan een kruis hing met een doornenkroon op het hoofd. Ned.3, 0.05-1.40u.

poëzie

De 9de Televisienacht van de Poëzie. Marathonuitzending van alle dertig afleveringen van de Dode Dichters Almanak van het afgelopen seizoen. Portretten van gestorven Nederlandse en buitenlandse dichters aan de hand van oud beeldmateriaal en door henzelf voorgedragen gedichten. Te zien/horen zijn o.a. Willem Wilmink, Jan Wolkers, Hanny Michaelis, Joseph Brodsky, Paul Celan, Elisabeth Eybers en Hugo Claus. Ned.2, 23.50-1.35u.

amusement

Million dollar wedding. Eerste aflevering van een trouwprogramma waarin uit koppels die gaan trouwen het ‘droompaar van Nederland’ wordt gekozen. Presentatie : Wendy van Dijk. RTL 4, 20.00-21.30u.

Op zoek naar Joseph. Eerste aflevering over de zoektocht naar de hoofdrolspeler voor de musical Joseph and the amazing technicolor dreamcoat, het eerste product uit 1967 van het duo Andrew Lloyd Webber (muziek) en Tim Rice (teksten). De musical is geïnspireerd op het Bijbelse verhaal van Jozef, een van de twaalf zonen van Jakob, die door zijn jaloerse broers aan slavenhandelaren wordt verkocht en later in Egypte een hoge positie bekleedt aan het hof van de farao. Het panel dat de tien kandidaten beoordeelt, bestaat uit Paul de Leeuw, Pia Douwes en Erwin van Lambaart. Presentatie: Frits Sissing. Ned.1, 20.25-21.30u.

Sport

NOS Sportjournaal. Met o.m. tennis US Open, wielrennen Vuelta, beachvolleybal NK vrouwen en veel eredivisievoetbal. Ned.3, 22.00-23.30u.

Sportschau Live: Boksen. Live verslag van het WK zwaargewicht tussen Nikolai Valuev en Joun Ruiz. ARD, 22.55-1.30u.