Staartlopen is in bij dolfijn

Staartlopen is in bij dolfijn Margriet van der Heijden Elke kat weet hoe hij een muis moet vangen. Elke kip weet hoe hij een worm moet oppikken. En iedere trekvogel weet wanneer het tijd is om naar Afrika te vliegen. Elke kat weet hoe hij een muis moet vangen. Elke kip weet hoe hij een worm moet oppikken. En iedere trekvogel weet wanneer het tijd is om naar Afrika te vliegen. Dat leren die dieren niet van hun vader en moeder of van hun oudere zus. Dat weten ze gewoon. Alsof er voor hun geboorte al een gebruiksaanwijzing in hun kop is gestopt. Wat je niet zo vaak hoort, is dat dieren elkaar nieuwe dingen leren. Zo hoor je nooit eens dat de katten in Amsterdam voortaan alleen nog maar vogels eten. Of dat ooievaars hun kuikens leren: “In onze familie vertrekken we altijd een week later.” Maar onderzoekers uit Australië hebben nu toch een voorbeeld gevonden van dieren die elkaar wél wat leren. Het gaat om een groep wilde dolfijnen voor de kust van Australië, bij de stad Adelaide in de buurt. Een paar van die dolfijnen doen iets wat wilde dolfijnen nooit doen: ze ‘lopen’ op hun staart door het water. Vijf jaar geleden deden twee van die dolfijnen dat. Nu worden het er steeds meer. De onderzoekers denken dat de dolfijnen het trucje leren van een vrouwtje uit de groep. Dat vrouwtje – Billie wordt ze genoemd – heeft twintig jaar geleden een tijdje gelogeerd in een dolfinarium. Ze was toen ziek, en werd daar verzorgd. Maar waarschijnlijk heeft ze ook wat kunstjes van de getemde dolfijnen afgekeken. En de onderzoekers denken dat ze nu bezig is om die kunstjes aan de andere dolfijnen te leren. Het is niet de eerste keer dat zoiets is gezien, maar het is wel bijzonder. Maar ja, zeggen de onderzoekers: dolfijnen zijn ook slimme beesten! Bekijk de staartlopende dolfijnen op: www.nrc.nl/kleinewetenschap Illustratie Irene Goede Goede, Irene

Elke kat weet hoe hij een muis moet vangen. Elke kip weet hoe hij een worm moet oppikken. En iedere trekvogel weet wanneer het tijd is om naar Afrika te vliegen. Dat leren die dieren niet van hun vader en moeder of van hun oudere zus. Dat weten ze gewoon. Alsof er voor hun geboorte al een gebruiksaanwijzing in hun kop is gestopt.

Wat je niet zo vaak hoort, is dat dieren elkaar nieuwe dingen leren. Zo hoor je nooit eens dat de katten in Amsterdam voortaan alleen nog maar vogels eten. Of dat ooievaars hun kuikens leren: “In onze familie vertrekken we altijd een week later.”

Maar onderzoekers uit Australië hebben nu toch een voorbeeld gevonden van dieren die elkaar wél wat leren.

Het gaat om een groep wilde dolfijnen voor de kust van Australië, bij de stad Adelaide in de buurt. Een paar van die dolfijnen doen iets wat wilde dolfijnen nooit doen: ze ‘lopen’ op hun staart door het water. Vijf jaar geleden deden twee van die dolfijnen dat. Nu worden het er steeds meer.

De onderzoekers denken dat de dolfijnen het trucje leren van een vrouwtje uit de groep. Dat vrouwtje – Billie wordt ze genoemd – heeft twintig jaar geleden een tijdje gelogeerd in een dolfinarium. Ze was toen ziek, en werd daar verzorgd. Maar waarschijnlijk heeft ze ook wat kunstjes van de getemde dolfijnen afgekeken. En de onderzoekers denken dat ze nu bezig is om die kunstjes aan de andere dolfijnen te leren.

Het is niet de eerste keer dat zoiets is gezien, maar het is wel bijzonder. Maar ja, zeggen de onderzoekers: dolfijnen zijn ook slimme beesten!

Bekijk de staartlopende dolfijnen op: www.nrc.nl/kleinewetenschap

    • Margriet van der Heijden