Schrijver ‘West Wing’ maakt Facebook-film

Toen netwerksite Facebook een wereldwijd fenomeen werd, merkte oprichter Mark Zuckerberg zelf al op dat het een mooi Hollywoodscenario zou zijn: zijn bliksemsnelle metamorfose van armlastige Harvard-student tot mediatycoon en multimiljonair. En inderdaad: Zuckerbergs succesverhaal wordt nu echt verfilmd. Aaron Sorkin, die eerder de scenario’s van hitserie West Wing en de speelfilm Charlie Wilsons War schreef, werkt aan een script voor Facebook: The Movie. Dat heeft Sorkin donderdag bevestigd.

Het nieuws over het filmproject lekte uit toen Sorkin, een notoire digibeet, een assistent opdracht gaf om voor hem een Facebook-account aan te maken, bij wijze van research. „Ik heb net afgesproken een film te maken over de oprichting van Facebook”, was erop te lezen. „Ik dacht dat het een goede eerste stap zou zijn om uit te vinden wat Facebook is, en daarom heb ik deze account aangemaakt (Althans: hij is aangemaakt door mijn onderzoeker, Ian Reichbach, want mijn grootmoeder heeft meer kennis van internet dan ik, en zij is al 33 jaar dood).”

Sorkin schreef op zijn pagina dat hij tips van gebruikers en fans nodig heeft om zijn scenario te kunnen voltooien. „Ik heb een aardig idee voor de eerste 15 pagina’s, maar over pagina’s 16 tot 130 nog géén idee.”

Zuckerberg startte de sociale netwerksite Facebook in 2004, toen hij nog aan Harvard studeerde. Inmiddels heeft de site 100 miljoen gebruikers wereldwijd. Sony heeft bevestigd dat het project „in ontwikkeling” is.