Schoon koken met kip

Met buikpijn lig je op de bank. En heb je net een beschuitje met jam weten binnen te houden, is het weer rennen naar de wc. Diarree! Meestal is dat de schuld van een vieze kok.

Schoon koken met kip Hester van Santen Met buikpijn lig je op de bank. En heb je net een beschuitje met jam weten binnen te houden, is het weer rennen naar de wc. Diarree! Meestal is dat de schuld van een vieze kok. Als je diarree hebt, komt dat vaak doordat je iets verkeerds gegeten hebt. Dan zaten er bacteriën in het eten, en daar word je ziek van. Vaak betekent het dat de kok niet goed heeft opgelet, in het restaurant, in de snackbar of thuis. Bacteriën groeien bij kamertemperatuur in voedsel zoals kip of gehakt. Daarom moet je een kipfilet niet te lang op het aanrecht laten liggen. En daarom eet niemand rauwe gehaktballen. In de koelkast groeien bacteriën minder snel. En in een hete pan gaan ze dood. Maar wat gebeurt er als je nog bezig bent met koken? Onderzoekers uit Nederland hebben bekeken hoe je kip of ander eten op een schone manier kunt klaarmaken. Ze deden dat gewoon thuis in de keuken. De onderzoekers maakten een salade met kipfilet en ananas. In de kipfilet hadden ze expres veel bacteriën gestopt. Als die bacteriën op een mes of een snijplank blijven zitten, verspreiden ze zich al snel. Bij het snijden kunnen ze dan de rest van het eten besmetten. Zoals de ananas die je óók in blokjes moet snijden. Dit is het recept om wel schoon te koken met kip. Je moet: je keukenmes afspoelen onder de kraan als je kip gesneden hebt. Je moet: een schone snijplank pakken als je klaar bent met de kip. En drie: voor je de ananas pakt moet je je handen wassen. Niet even onder de kraan houden, nee: warm water en zeep, en minstens tien seconden wrijven. Als je één ding fout doet, zitten er evenveel bacteriën in je sla als wanneer al die drie dingen mis gaan. Maar er is een geruststellende gedachte. Als je het niet allemaal goed doet, krijg je meestal ook geen diarree. Behalve als er nog iets anders mis is. Jij of de winkel laat de kip te lang liggen. De kok heeft het vlees niet goed heet gemaakt. Of je voelde je al slap. Gelukkig maar, anders zou het in de supermarkt dringen worden bij het wc-papier. Allmoviephoto

Als je diarree hebt, komt dat vaak doordat je iets verkeerds gegeten hebt. Dan zaten er bacteriën in het eten, en daar word je ziek van. Vaak betekent het dat de kok niet goed heeft opgelet, in het restaurant, in de snackbar of thuis. Bacteriën groeien bij kamertemperatuur in voedsel zoals kip of gehakt. Daarom moet je een kipfilet niet te lang op het aanrecht laten liggen. En daarom eet niemand rauwe gehaktballen.

In de koelkast groeien bacteriën minder snel. En in een hete pan gaan ze dood. Maar wat gebeurt er als je nog bezig bent met koken? Onderzoekers uit Nederland hebben bekeken hoe je kip of ander eten op een schone manier kunt klaarmaken. Ze deden dat gewoon thuis in de keuken.

De onderzoekers maakten een salade met kipfilet en ananas. In de kipfilet hadden ze expres veel bacteriën gestopt. Als die bacteriën op een mes of een snijplank blijven zitten, verspreiden ze zich al snel. Bij het snijden kunnen ze dan de rest van het eten besmetten. Zoals de ananas die je óók in blokjes moet snijden.

Dit is het recept om wel schoon te koken met kip. Je moet: je keukenmes afspoelen onder de kraan als je kip gesneden hebt. Je moet: een schone snijplank pakken als je klaar bent met de kip. En drie: voor je de ananas pakt moet je je handen wassen. Niet even onder de kraan houden, nee: warm water en zeep, en minstens tien seconden wrijven.

Als je één ding fout doet, zitten er evenveel bacteriën in je sla als wanneer al die drie dingen mis gaan.

Maar er is een geruststellende gedachte. Als je het niet allemaal goed doet, krijg je meestal ook geen diarree. Behalve als er nog iets anders mis is. Jij of de winkel laat de kip te lang liggen. De kok heeft het vlees niet goed heet gemaakt. Of je voelde je al slap. Gelukkig maar, anders zou het in de supermarkt dringen worden bij het wc-papier.

    • Hester van Santen