Radio Voorkeur

O.V.T. „Toneelspelen is denken – denken en ademen”, zegt de nu 89-jarige acteur, regisseur en toneelleider Ton Lutz in het zelfportret dat Saskia de Boer en Matthijs Deen hem hebben ontlokt. Mijmeringen over „het geheim” van het leven (en dus ook het theater), herinneringen aan toneelspelers van vroeger die zich volgens Lutz veel te vaak lieten meeslepen in de retoriek van hun teksten en geluidsflarden uit zijn lange carrière. Radio 1, 11.05-12.00u.

Opium. Historicus Fik Meijer bespreekt de tentoonstelling Luxe & Decadentie, leven aan de Romeinse goudkust in museum Het Valkhof in Nijmegen. Documentairemaakster Hedda van Gennep geeft in haar nieuwste film De staat van ontkenning commentaar op grote gebeurtenissen uit de 20ste en vroeg 21ste eeuw. Verder aandacht voor de gedichtenbundel Opa Laat Zijn Lange Tenen Zien van kinderboekenschrijver Edward van de Vendel met tekeningen van striptekenaar Floor de Goede. Radio 1, 12.15-14.00u.

Fresh Sound/ New Talent. Muziek van de allerjongste generatie van talentvolle Amerikaanse jazzmusici. Radio 6, 16.00-17.00u.