Popsterren keren zich tegen McCain

Madonna Foto AFP US pop-icon Madonna performs on stage at Berlin's Olympic stadium on August 28, 2008 in Berlin. Madonna is on her "Sticky And Sweet" world tour with a two-hour extravaganza of hits and high fashion showing why she is still the queen of pop despite recently turning 50. AFP PHOTO DDP/MICHAEL GOTTSCHALK GERMANY OUT AFP

Van oudsher hebben popmuzikanten een voorkeur voor Democratische presidentskandidaten en hun denkbeelden, en deze keer lijkt hun overtuiging zelfs unaniem. Want het lukt de Republikeinse kandidaat John McCain niet een liedje te vinden ter ondersteuning van zijn campagne.

Een aantal muzikanten heeft McCain botweg toestemming geweigerd om hun muziek te gebruiken. Zo vroeg John Mellencamp aan het team van McCainzijn liedjes Our Country en Small Town niet meer te draaien, terwijl beide nummers, mét Mellencamps instemming, wel werden gebruikt bij de campagne van de voormalige Democratische kandidaat John Edwards.

Zanger Jackson Browne, bekend om zijn milieuactivisme en sociale betrokkenheid, heeft een rechtszaak tegen McCain aangespannen omdat de presidentskandidaat diens lied Running On Empty zonder toestemming gebruikte in een reclamecampagne waarin Obama’s ideeën over het milieu belachelijk werden gemaakt. Obama zegt dat auto’s die op goed opgepompte banden rijden benzine besparen.

Ook Abba heeft McCain toestemming geweigerd om een van hun songs, Take A Chance On Me te gebruiken tijdens campagnebijeenkomsten.

En Roseanne Cash, de dochter van wijlen Johnny Cash, is woedend omdat countryzanger en McCain-supporter John Rich tijdens een van zijn concerten heeft gezegd dat „Johnny Cash een aanhanger van McCain zou zijn geweest”.

Een van de weinige muzikanten die zich als McCain-aanhanger uitspreekt, is de van oorsprong Puertoricaanse rapper Daddy Yankee. Maar zijn teksten zijn wellicht te aanstootgevend om als campagnelied te dienen.

Ondertussen heeft Madonna politieke verontwaardiging veroorzaakt met scènes uit haar nieuwe show. Tijdens haar Sticky & Sweet-tour, aanstaande dinsdag te zien in de Amsterdam Arena, toont Madonna beelden van McCain gecombineerd met beelden van Hitler. De Democratische presidentskandidaat Barack Obama wordt getoond in een associatieve reeks met Gandhi en rockster/wereldverbeteraar Bono. Zowel McCain als Obama hebben zich afkeurend over de beelden uitgelaten.

    • Hester Carvalho