Piemel met duizend kleine bloemetjes

Piemel met duizend kleine bloemetjes Intro volgtIntro volgt In Leiden stonden de mensen afgelopen week tot buiten in de rij voor de grootste stinkbloem ter wereld: de reuzenaronskelk. Hij heeft de vorm van een piemel en ruikt naar rottend vlees. Op het Indonesische eiland Sumatra komen kevers op die geur af, maar in Nederland trekt zoiets vies vooral mensen. Dinsdag was de geur alweer verdwenen. Je kon je neus in de kelk steken zonder misselijk te worden. Zo kon je wél zien dat de aronskelk niet één bloem is. In de kelk zitten wel duizend kleine bloemetjes: op de foto rechts is elk wit puntje er één. In Indonesië brengen kevers stuifmeel van de ene naar de andere aronskelk. Zo worden de bloemen bevrucht en kunnen ze zaden maken waaruit nieuwe aronskelken groeien. In een plantenkas gaat dat anders. In Leiden speelt Art Vogel voor kever. Hij heeft stuifmeel opgeveegd met zakdoeken en brengt die nu naar België. Daar staat namelijk ook een aronskelk die bijna bloeit. Best toevallig, want de kelken bloeien maar eens in de 8 tot 15 jaar. MvN FOTO’S WFA EN HORTUS BOTANICUS LEIDEN WFA

In Leiden stonden de mensen afgelopen week tot buiten in de rij voor de grootste stinkbloem ter wereld: de reuzenaronskelk. Hij heeft de vorm van een piemel en ruikt naar rottend vlees. Op het Indonesische eiland Sumatra komen kevers op die geur af, maar in Nederland trekt zoiets vies vooral mensen.

Dinsdag was de geur alweer verdwenen. Je kon je neus in de kelk steken zonder misselijk te worden. Zo kon je wél zien dat de aronskelk niet één bloem is. In de kelk zitten wel duizend kleine bloemetjes: op de foto rechts is elk wit puntje er één.

In Indonesië brengen kevers stuifmeel van de ene naar de andere aronskelk. Zo worden de bloemen bevrucht en kunnen ze zaden maken waaruit nieuwe aronskelken groeien. In een plantenkas gaat dat anders. In Leiden speelt Art Vogel voor kever. Hij heeft stuifmeel opgeveegd met zakdoeken en brengt die nu naar België. Daar staat namelijk ook een aronskelk die bijna bloeit. Best toevallig, want de kelken bloeien maar eens in de 8 tot 15 jaar. MvN