Ontslag directeur Fringe na slechts 1,5 miljoen kaartjes

De directeur van de Edinburgh Fringe, het grootste kunstfestival ter wereld, heeft donderdag reeds na één jaar ontslag genomen omdat de kaartverkoop met tien procent is gedaald. Directeur Jon Morgan wijt de terugloop weliswaar aan zware regenval, fouten in het verkoopsysteem, het afsplitsen van het comedy-gedeelte en concurrentie van de Olympische Spelen, maar hij achtte zichzelf toch verantwoordelijk, na een goed gesprek met zijn bestuur. Overigens verkoopt de Fringe nog altijd oneindig veel meer kaartjes dan ieder ander kunstfestival ter wereld. Het festival dat vorige weekeinde sloot, trok voor het derde achtereenvolgende jaar meer dan 1,5 miljoen bezoekers. Dat was echter tien procent minder dan vorig jaar, toen een record van 1.697.293 werd gehaald. Onder de tweeduizend voorstellingen bevonden zich bejubelde shows van de Nederlandse komieken Hans Teeuwen en Micha Wertheim, en bewegingskunstenaar Neel de Jong.