Miljoenen in India dakloos door moesson

In de Indiase deelstaat Bihar zijn twee miljoen mensen ontheemd geraakt door overstromingen. Die ontstonden twaalf dagen geleden toen een dam in Nepal het begaf als gevolg van hevige moessonregens. Ook daar zijn tienduizenden mensen dakloos.

In Bihar, de armste deelstaat van India, probeert het leger tienduizenden dorpsbewoners naar hoger gelegen gebied te brengen. Zo’n 60.000 mensen waren gisteren ondergebracht in 300 kampen. Er zijn tot nu toe 65 doden gevallen. Verwacht wordt dat het water de komende dagen verder zal stijgen.

In heel India heeft de moesson (tussen juni en september) dit jaar meer dan 800 levens gekost. De moesson van vorig jaar was in Zuid-Azië de hevigste die de inwoners zich konden herinneren. Toen kwamen in de regio 2.200 mensen om en raakten er 31 miljoen dakloos.

Op 18 augustus bezweek een dam in de rivier de Saptakoshi in Nepal (Kosi in India), die uitmondt in de Ganges. Er kwam zoveel water in de Kosi dat het een weg naar beneden zocht via een oud, ongebruikt kanaal en dorp na dorp overstroomde. Op sommige plaatsen staat het water drie meter hoog, en verwacht wordt dat het maanden kan duren voor het zich terugtrekt.

Hulpverlening is moeilijk omdat alle wegen naar het gebied onbegaanbaar zijn geworden. Premier Manmohan Singh heeft de overstromingen tot nationale noodtoestand verklaard, waardoor direct 161 miljoen euro vrijgemaakt kon worden. Met Sonia Gandhi, leider van de Congrespartij, vloog hij over de zwaarst getroffen districten om een indruk van de schade te krijgen. 100.000 hectare landbouwgrond is ondergelopen.

Sommige getroffenen behelpen zich intussen met rauwe rijst en maismeel gemengd met ongefilterd water. „Ik weet dat de dorpsbewoners zich op de een of andere manier in leven weten te houden”, zei Nitish Mishra, minister van Rampenbestrijding voor Bihar.

In Nepal zijn 50.000 dorpsbewoners ontheemd geraakt. De schade wordt daar op tien miljoen euro geschat. (AP, Reuters, BBC)