Lippens koopt aandelen Fortis bij

Maurice Lippens, president-commissaris van Fortis, heeft woensdag 80.000 aandelen gekocht in de bank en verzekeraar voor 8,90 euro per stuk. De transactie kostte Lippens in totaal 712.000 euro.

Dit bleek gisteren uit een melding in het kader van de Wet op het financiële toezicht (wft). Lippens heeft volgens de melding nu 1 miljoen aandelen in het Belgisch-Nederlandse concern. Lippens kocht op een goed moment. De koers van Fortis stond op het laagste niveau sinds juli. Fortis sloot gisteren op 9,46 euro. Het aandelenpakket van Lippens zou nu 9,5 miljoen waard zijn.

De actie van Lippens is opmerkelijk. De Belg kreeg de afgelopen maanden veel kritiek vanwege de grote problemen die Fortis heeft. De instelling gaat gebukt onder de gevolgen van de kredietcrisis en de zeer dure overname vorig jaar van ABN Amro, de bank die Fortis kocht samen met Santander en de Royal Bank of Scotland.

Het concern uit Brussel zag de relatie met aandeelhouders verslechteren toen eind juni bleek dat zij 8,3 miljard euro nodig had, een bedrag dat onder meer werd opgehaald via een emissie en door het schrappen van het interim-dividend. Ook verkocht zij een deel van ABN Amro aan Deutsche Bank voor een bedrag dat ver onder de boekwaarde lag. De verkoop was opgelegd door eurocommissaris Kroes. Beleggers stelden vraagtekens bij de verkoop, en Lippens probeerde de schade te beperken door te zeggen dat hij Kroes had „gesmeekt” om uitstel van de verkoopdeadline. Een dag later bleek dit niet waar te zijn: Kroes ontkende Lippens te hebben gesproken.