Leger Z-Korea beducht voor mooie vrouwen

De Zuid-Koreaanse minister van Defensie Lee Sang-hee heeft de top van het leger opdracht gegeven om jonge officieren te waarschuwen voor mooie vrouwelijke Noord-Koreaanse spionnen. De bewindsman ging over tot de maatregel na de arrestatie van een vrouw die jonge officieren verleidde om aan geheime informatie te komen.

De charmante 34-jarige Noord-Koreaanse spionne Won Jeong-hwa had volgens de website van de Korea Times seksuele relaties met drie of vier officieren. Bovendien woonde zij samen met de inmiddels ook opgepakte luitenant Hwang. Hij wordt er van verdacht geheime informatie te hebben verstrekt aan Won terwijl hij vermoedde wat zij ermee deed.

Spionne Won zou van de Noord-Koreaanse geheime dienst de opdracht hebben gekregen om te achterhalen waar hooggeplaatste Noord-Koreaanse overlopers verblijven. Ook zou zij Zuid-Koreaanse geheime agenten hebben moeten vergiftigen. Beide opdrachten mislukten.

Volgens de Korea Times ontvluchtte Won jaren geleden, na het stelen van grote hoeveelheden zink, Noord-Korea naar Noordoost-China, waar veel etnische Koreanen wonen. In 1998 keerde zij terug en werd opgeleid tot spion. Met de opdracht om gevluchte Noord-Koreanen te ontvoeren en terug te sturen, keerde zij terug naar China. In 2001 trouwde Won een Zuid-Koreaan, om snel weer te scheiden, onder het voorwendsel dat ze op de vlucht was. Vervolgens werkte ze jarenlang als docent anti-communisme op verschillende legerbases.