Lakmoesproef voor Duitse banken

Dit weekend kan een nieuwe ster aan het Duitse bankenfirmament geboren worden. Een fusie van Commerzbank en Dresdner Bank zou een instelling in het leven roepen die het kan opnemen tegen Deutsche Bank, jarenlang de kasteelheer van het Duitse bankenstelsel. Maar zo’n combinatie zou wel eens eerder een symbolische consolidatie aan de top kunnen opleveren dan het bewijs van een herstructurering aan de basis. De kwaliteit van het management zal de sleutel zijn tot het laten functioneren van de fusie – en voor een verdere afslanking van de sector.

Een fusie tussen Commerzbank en Dresdner lost een hoop problemen op. Allianz ontsnapt aan een desastreus huwelijk met Dresdner, die de prestaties en de aandelenkoers van het concern omlaag hebben gedrukt. Dresdner heeft nu een nieuw onderkomen gevonden bij een bank, in plaats van bij een door een verzekeraar gedomineerd conglomeraat. Commerzbank treedt uit de schaduw van Deutsche Bank. Duitsland en Europa krijgen er een nieuwe, krachtige bank bij.

Maar de vakbonden en sommige politici zijn minder blij. Zij geloven – waarschijnlijk terecht – dat er minder arbeidsplaatsen zouden verdwijnen als China Development Bank Dresdner zou kopen. Maar dat is nu juist het punt. Het onvermogen om doelmatigheid uit fusies te persen heeft de Duitse bankensector parten gespeeld. Als de klanten en aandeelhouders beter gediend moeten worden, moeten de banken de confrontatie met de rationalisering aan durven gaan.

Het aantal instellingen dat verslag uitbrengt aan de Bundesbank – de centrale bank – is de afgelopen vijf jaar met ongeveer 250 stuks afgenomen. Maar Duitsland heeft nog zo’n 2.000 banken in drie categorieën: de publieke, de coöperatieve en de privésector; 260 daarvan zijn handelsbanken.

De regering, zijn raad van vijf wijze economen, de vereniging van spaarbanken en de Europese Commissie hebben allemaal aangegeven dat er meer concurrentie moet komen tussen de Duitse banken. Daarvoor moeten er straks minder, maar wel grotere instellingen zijn. Een fusie tussen Commerzbank en Dresdner kan daarbij van pas komen.

Maar het management is een belangrijk obstakel bij het omzetten van symboliek in actie. Het management van Dresdner is zeer slecht geweest. Commerzbank heeft de overname in 2005 van de hypotheekbank Eurohypo nauwelijks overleefd. Het management van kleinere instellingen is dikwijls nog beroerder. Een transactie tussen Commerzbank en Dresdner zal een cruciale managementtest vormen.

Michael Prest

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Michael Prest