Koetznetsova uitgeschakeld op de US Open

Svetlana Koeznetsova is gisteren in de derde ronde van de US Open uitgeschakeld. De als derde geplaatste Russische verloor van de Sloveense Katarina Srebotnik: 3-6, 7-6 (1) en 3-6. Koeznetsova bereikte vorig jaar nog de finale in New York. In 2004 won ze het grandslamtoernooi.

Koeznetsova werd na het stoppen van de Belgische Justine Henin eerder dit jaar gezien als één van de nieuwe profs die de macht in het vrouwentennis over zou kunnen nemen. Net als Maria Sjarapova, Anna Tsjakvetadze, Jelena Jankovic, Ana Ivanovic en Nicole Vaidisova groeide Koetznetsova op in Oost-Europa, maar genoot ze haar tennisopleiding in het Westen.

Koetznetsova schaafde op de Spaanse tennisacademie van Sánchez en Casal aan haar techniek. Vier jaar geleden won ze verrassend haar eerste grandslamtoernooi op de hardcourtbanen van Flushing Meadows door in de finale haar landgenote Elena Dementjeva te verslaan. Sindsdien heeft ze nooit meer echt aan de hooggespannen verwachtingen kunnen voldoen.

Net als de Servische Ana Ivanovic eerder tijdens de US Open, bleek Koetznetsova gisteren niet met haar favorietenrol om te kunnen gaan. Srebotnik trok de partij in de derde ronde in drie sets naar zich toe. Koetznetsova bleef verbijsterd achter.

Titelfavorieten als Jankovic en Dementjeva wisten zich gisteren wel te plaatsen voor de vierde ronde. Jankovic won in twee sets van Zheng Jie uit China: 7-5 en 7-5. Dementjeva, winnares van olympisch goud in Peking, versloeg de Engelse Anne Keothavong met 6-3 en 6-4.

In het mannentoernooi plaatste Roger Federer zich eenvoudig voor de derde ronde. De Zwitser versloeg in drie sets de Braziliaan Thiago Alves: 6-3, 7-5 en 6-4. Federer lijkt op de banen van Queens weer langzaam maar zeker zijn oude niveau te halen. Als nummer twee van de wereld verdedigt hij in New York zijn titel.