Kebabs met abrikozen

Voor 4 personen:750 g lamsvlees (van de bout)500 g abrikozen4 rode uien4 eetlepels abrikozenjam2 eetlepels citroensap1 eetlepels tijmblaadjes1/2 theelepels cayennepepergrof zeezout Voor de salade:500 g komkommertjes125 ml Turkse yoghurtgroene of zwarte olijveneen handje waterkersblaadjeszout

Rooster de kebabs op houtskool of gebruik een grillpan of de grill van de oven. Er zijn ook minibarbecues te koop, dozen van aluminiumfolie gevuld met houtskool, die binnen kunnen worden gebruikt. Na gebruik wordt de doos weggegooid. Plaats deze doos op de bakplaat die op het fornuis onder de afzuigkap wordt gezet. Op houtskool geroosterde kebabs hebben een authentiekere smaak. Gebruik metalen spiesen om vlees, abrikozen en ui aan te rijgen of stevige, houten satéprikker. Leg de houten prikkers minstens een half uur in water opdat ze tijdens het grillen niet verbranden.

Maak de marinade waarmee de kebabs worden ingesmeerd: verwarm abrikozenjam en citroensap in een steelpan en roer er een beetje water, tijm en cayennepeper door. Voeg naar smaak zout toe. Snijd het vlees in grote dobbelstenen. Pel de uien en snijd ze in vieren. Halveer de abrikozen en verwijder de pitten. Rijg aan de spiesen om en om stukjes lamsvlees, abrikoos en ui. Bestrijk de kebabs met marinade en laat ze een half uur afgedekt met folie staan. Rooster de kebabs circa 5 minuten en draai ze regelmatig om. Lamsvlees wordt bij voorkeur rosé gegeten. Bestrijk de kebabs tijdens het roosteren nog een keer met de marinade met een kwastje.

Bereiding van de salade: koop kleine, stevige komkommers bij een Turks/Marokkaanse winkel. Was ze en snijd ze in dikke plakken of blokjes. Meng de yoghurt en een beetje zout erdoor. Bestrooi de salade met waterkers en olijven.

Anne Scheepmaker

    • Anne Scheepmaker