‘Kaping’ moest liefje in Nederland houden

De ‘verijdelde kaping’ van een Transavia-toestel op Rotterdam Airport afgelopen dinsdag, werd veroorzaakt door liefdesperikelen.

Het alarmbericht over de kaping kwam van een man die wilde voorkomen dat zijn minnares, die met haar officiële partner in het vliegtuig zat, naar Turkije zou vertrekken voor een vakantie.

Deze lezing van de gebeurtenissen bracht de advocaat van de officiële partner, Gerard Spong, gisteren naar buiten. Zijn cliënt, een 31-jarige man uit Dordrecht, is gisteren vrijgelaten. Diens 28-jarige vriendin en de 37-jarige man die de alarmcentrale belde, zitten nog vast. Justitie verdenkt beiden van het doen van een valse melding, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Daarop staat een maximumstraf van vier jaar cel.

Het toestel van Transavia zou dinsdag om 15.20 uur met 114 passagiers vertrekken naar Bodrum in Turijke. Kort voor vertrek kreeg de alarmcentrale 112 een telefoontje over de vlucht.

Volgens Spong zei de beller dat er twee terroristen op weg waren naar Rotterdam om het toestel te kapen. „De melder noemde de naam van een van de kapers”, aldus Spong. „Die leek fonetisch veel op de achternaam van mijn cliënt. Toen heeft men de passagierslijst erbij gepakt.”

De marechaussee hield Spongs cliënt en zijn vriendin in het vliegtuig aan, evenals een andere man. Deze werd dinsdagavond laat weer vrijgelaten omdat hij volgens het OM niets met de zaak te maken had. Het vliegtuig bleef bijna zes uur aan de grond met alle overige passagiers en de zes bemanningsleden nog aan boord. Doorzoeking leverde geen wapens of explosieven op. De passagiers mochten rond negen uur ’s avonds het vliegtuig verlaten. Enkele uren later konden ze met een ander toestel alsnog naar Turkije vertrekken.

De politie zette het aangehouden stel vast op verdenking van het voorbereiden van een kaping en doorzocht diezelfde nacht hun huis in Dordrecht, waarbij enkele spullen in beslag werden genomen. De 37-jarige man werd de volgende dag gearresteerd. Volgens Spong kwam de politie hem op het spoor omdat zijn cliënt en diens vriendin zijn stem herkenden op het bandje met de 112-melding. „Ze zeiden: Ja, dat is Coco.”

Nog niet duidelijk is volgens Spong of de vriendin wist dat haar minnaar met de kapingsmelding zou komen. Hij zegt te vermoeden van wel. „Ze heeft ronduit toegegeven dat ze niet veel trek had in de vakantie. En dat ze op aanraden van Coco eerder op de dag het contactslot van de auto onklaar had gemaakt, in een poging het vliegtuig te missen.” Volgens Spong had de vrouw er ook al voor gezorgd dat het stel, dat elf jaar bij elkaar was, ’s ochtends op Schiphol een eerder vliegtuig naar Turkije had gemist.

Zijn cliënt wist volgens Spong van niets. „Het ziet er niet naar uit dat deze romance nog zal voortduren.”

De woordvoerder van het OM in Rotterdam bevestigt dat de man is vrijgelaten en dat zijn vriendin nog vastzit. Zij en de 37-jarige man hebben een verklaring afgelegd, aldus de woordvoerder. Over de inhoud hiervan doet het OM geen mededelingen.