Jansons en KCO excelleren weer, nu ook op de Uitmarkt

Klassiek Kon. Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons. Gehoord: 28, 29/8 Concertgebouw Amsterdam. Schilderijententoonstelling van Moesorgski: 30/8 16 uur Uitmarkt Java-eiland Amsterdam; tv: 22.40 uur Ned. 2.

Mariss Jansons, de chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest is aan het begin van zijn vierde Amsterdamse seizoen en een buitenlandse tournee weer hersteld van de hartproblemen die hem in juni dwongen om een aantal concerten af te zeggen.

Donderdag en vrijdag dirigeerde Jansons in de Robeco Zomerconcerten muziek van Messiaen, Poulenc, Bruckner, Debussy en Moesorgski. Vanmiddag klinkt Moesorgski’s Schilderijententoonstelling nog op de Amsterdamse Uitmarkt, vanavond is de opname op tv.

Het concert donderdagavond was hoogst bijzonder, overrompelend van geperfectioneerde klank en fraai geprogrammeerd rond het thema ‘orgel’. In de sacrale en etherische Hymne au Saint-Sacrement (1932) hoort men al de Turangalîla-symfonie (1946-’48) en de opera Saint François d’Assise (1975-’83), die in dit Messiaenjaar klonken in het Holland Festival.

Nieuw repertoire was ook het Concert voor orgel, pauken en strijkers (1938) van Poulenc met organist Leo van Doeselaar en paukenist Marinus Komst als uitstekende solisten. Het is een leuk en animerend stuk, een stilistisch zeer afwisselende zevendelige suite: van overdonderend tot suikerzoet. Van Doeselaar en zijn orgel vervingen alle blazers van het orkest.

Het overige repertoire was eerder gespeeld: La mer van Debussy en de Derde symfonie van Bruckner, in een stralende en transparante uitvoering, die nog een fractie scherper gesneden had gekund.

Jansons stelde zijn Schilderijen al in mei tentoon in Amsterdam, Parijs en Wenen alsof die speciaal voor hem en zijn orkest was gecomponeerd. Het was ook nu weer een verbluffende showcase, een spectaculaire expositie van de kwaliteiten van de dirigent en vele excellent solerende musici, vol kleurrijke en expressieve klankpracht, afwisselend, beeldend, spannend en imposant.

    • Kasper Jansen