Is het begrip voor opstelling Rusland terecht? 2

Jan Sampiemon is een van de weinigen die iets verstandigs zegt over Rusland. Vrijwel niemand lijkt iets te willen begrijpen van de frustratie waar de Russen onder lijden sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Het land leek gereduceerd tot een derderangsmogendheid die nauwelijks in staat was de eigen bevolking te voeden, waarvan er bovendien miljoenen in het `buitenland` kwamen te wonen. De voortdurende provocaties van het Westen, de VS voorop, waarbij het land werd behandeld alsof het Liechtenstein betrof, deed veel Russen, niet alleen Poetin, tandenknarsen. De grootste provocatie is natuurlijk het krankzinnige raketschild in Polen en Tsjechië. Het door de VS geregisseerde geweld in Georgië was de druppel.

Het is jammer dat Sarkozy acteert als de minister van Buitenlandse Zaken van de EU en niet Angela Merkel, die meer van Rusland en Poetin lijkt te begrijpen.

    • F.W. Steutel