Is het begrip voor opstelling Rusland terecht? 1

Jan Sampiemon geeft in zijn column `Russische opstelling is juist heel meegaand` (Opiniepagina, 22 augustus) zijn mening over de inval van de Russen in Georgië. Hij laat echter de hele voorgeschiedenis van Zuid-Georgië en de Kaukasus in de jaren negentig buiten beschouwing. Er zijn, om maar een voorbeeld te noemen, in 1993 250.000 Georgiërs uit Ossetië verdreven, met actieve medewerking van de Russen. De verschrikkelijke bombardementen op Tsjetsjenië waarbij honderdduizenden burgers om het leven kwamen waren de verantwoordelijkheid van Poetin. Dezelfde troepen die de misdaden begingen in Tsjetsjenië treden nu op in Zuid-Georgië. Poetin trekt nog steeds aan de touwtjes in Rusland.

Overigens lijkt het mij evident dat, als Poetin de kans zou krijgen, hij de invloedssfeer en militaire macht van Rusland weer zou gaan uitbreiden. Zolang deze man in Rusland de macht in handen houdt, lijkt het mij de morele plicht van het Westen om die invloedsfeer te beperken tot Ruslands staatsgrenzen.

    • Frank Bouwer