In de Kaukasus haalt Servië zijn gelijk

Eindelijk geeft de geschiedenis de Serviërs eens gewoon gelijk. Want, zei premier Mirko Cvetkovic donderdag, na de gebeurtenissen in de Kaukasus kan niemand nog ontkennen dat de door het Westen gesteunde onafhankelijkheid van Kosovo een grote fout was.

Servië heeft „gewaarschuwd” dat de Kosovaarse onafhankelijkheid een „domino-effect” teweeg zou brengen, aldus Cvetkovic. „Helaas is dat precies wat er op dit moment gebeurt.” De Europese Unie hield altijd vol dat Kosovo een sui generis kwestie was – een uniek geval. Maar de praktijk in de Kaukasus heeft laten zien dat de Zuid-Osseten en de Abchaziërs daar anders over denken. ‘Boemerang Kosovo’, kopt het liberale Servische weekblad Vreme.

Toch is het voor de Servische regering moeilijk om het historische gelijk politiek te vertalen. Moet Belgrado nu Georgië steunen? Dat ziet immers – net als Servië tijdens de Kosovo-oorlog in 1999 – zijn territoriale eenheid bedreigd door separatisten die militair worden bijgestaan door een buitenlandse mogendheid. Alleen: terwijl het in 1999 de NAVO was die de Kosovaren te hulp schoot, heet het land dat in Georgië intervenieerde Rusland. En dat is nu juist het land dat Belgrado altijd door dik en dun heeft gesteund in zijn verzet tegen een onafhankelijk Kosovo. Servië heeft zich – bang als het is de steun van Moskou te verliezen – tot dusver op de vlakte gehouden over de Russische erkenning van Abchazië en Zuid-Ossetië.

De krant Politika adviseerde de regering vorige week al geen partij te kiezen in het conflict. De krant bekritiseert de dubbele standaard van zowel de VS als Rusland. Moskou, schrijft Politika, legitimeert zijn optreden in de Kaukasus op dezelfde manier als de VS destijds hun interventie op de Balkan. De Russische premier Poetin zei onlangs dat de „territoriale integriteit” van Georgië een „fatale klap” had opgelopen door het Georgische geweld tegen burgers in Zuid-Ossetië. Hetzelfde argument gebruikten Amerikaanse politici na het Servische geweld tegen de Kosovaren. Zoals Rusland destijds de NAVO-bombardementen veroordeelde, zo kapittelt de NAVO de Russen nu over Georgië. „De triomf van de Realpolitik”, concludeert Politika.