Hollandse Genen

wetenschapspagina 26-8-08

In het artikel `Hollandse Genen` wordt gewag gemaakt van een onderzoek van de antropoloog Henry Harpending. Meneer Harpending (mis)gebruikt DNA-onderzoek om aan te tonen dat de ene bevolkingsgroep een hoger IQ zou hebben dan anderen.De bewijsvoering is al wat rammelig en onvolledig, maar als we de denkwijze van meneer Harpending aanhouden en uitgaan van natuurlijke selectie ben ik bang dat er nog een moment van selectie aan te wijzen valt. Dat is niet iets waar de wereld erg trots op hoeft te zijn, maar nog steeds actueel is in andere gebieden, denk aan Darfur of Rwanda.Er is namelijk in het recente verleden een zeer zwarte bladzijde in onze geschiedenis geweest waar de ene bevolkingsgroep de andere op grote schaal heeft proberen te elimineren, namelijk de Jodenvervolging door de nazi`s.Het is maar goed dat dat niet gelukt is, maar de Joodse bevolking is wel gedecimeerd. Dat de zwakste en armste Joden daar als eerste het slachtoffer van werden en de rijkere meer mogelijkheden hadden de dans te ontspringen is niet meer dan een trieste maar logische constatering.Het gevolg is een gemiddeld hogere intelligentie voor de overlevenden ten opzichte van andere bevolkingsgroepen. Dat gaat op voor elke bevolkingsgroep waar je de helft van uitmoordt en begint bij de makkelijk te `pakken` armere en minder intelligente leden van die groep. Daar heb je geen eeuwen van selectie voor nodig.

    • P.S. Lamens den Haag