Handicap

Sharon Walraven 2/8/2008 Foto Freddy Rikken Rolstoeltennis Sharon Walrave Training Rikken, Freddy

Vader Walraven keepte niet onverdienstelijk en was een grootheid in de stockcarracerij. Dochter Sharon – nu 38 – sportte vanaf haar derde, werd Nederlands kampioen zwemmen bij de meisjes onder de veertien, was te vinden op fiets, ijs, surfplank en tennisbaan. Leed vanaf haar derde aan de ziekte van Perthes, een aandoening van de heupknop. Waarvoor ze enkele malen en tussen het sporten door werd geopereerd. Maakte op haar drieëntwintigste een smak op de ijsbaan, liep een polsbreuk en een posttraumatische spierdystrofie op en belandde na een dwarslaesie als complicatie voorgoed in een rolstoel. In het revalidatiecentrum speelde ze tafeltennis en basketbal met een kamergenote en ontdekte ze een vervallen tennisbaan. Trainde en trainde en werd in 1999 Nederlands kampioene rolstoeltennis. Reist sindsdien de wereld rond om aan alle grote toernooien deel te nemen, won kubieke meters bekers en medailles en kwalificeerde zich drie opeenvolgende malen voor de Olympische Spelen. Miste Athene 2004 door hartproblemen maar is wederom topfit voor die van Peking. Traint dagelijks 4 à 5 uur, doet aan kracht- en mentale training en heeft provinciegenoot Broens als trainer. Sharons ouders sukkelen met hun gezondheid en moeten thuisblijven, een ploeg van zeven supporters reist met Sharon mee naar China. Waar ze eindelijk de gedoodverfde winnares hoopt te verslaan. En lukt dat niet, dan zijn er altijd nog de Paralympics van 2012 in Londen.

Vijfde aflevering in een serie over sporters met een handicap.

    • Freddy Rikken