Goede vooruitzichten

Peter van der Slikke (links) en Patrick Bontje Foto Joyce van Belkom © Jorgen Krielen / Amsterdam, / Vermogensbeheerders Peter van der Slikke (l) en Patrick Bontje. Belkom, Joyce van

‘Peter en ik werkten nauw samen bij Private Banking van ABN Amro. Wat ons stoorde was dat we steeds minder adviseur werden en steeds meer verkoper. Die ontwikkeling zie je overal in de financiële dienstverlening. Ze willen dat je veel producten verkoopt. Daardoor liepen we tegen de grenzen van onze eigen integriteit aan.

Als adviseur heb je persoonlijk een DSI-registratie. Dat betekent dat je je kennis up-to-date houdt en dat de klant voorop staat. Dat laatste ging botsen met de lijn van de bank. Tegelijkertijd klaagden klanten erover dat ze voortdurend met nieuwe adviseurs te maken kregen, terwijl ze vastigheid wilden. Dus wij zeiden vaak: waarom beginnen we niet voor onszelf?

Maar dat doe je niet zomaar, want het is een grote stap om ondernemer te worden als je gewend bent aan een vast inkomen. Uiteindelijk zijn we vorig jaar april voor onszelf begonnen. Toen we ontslag namen, moesten we direct weg bij ABN Amro. Dat zijn de regels. Wel mochten we afscheid nemen van onze klanten. Sommigen wilden weten wat we gingen doen. Een aantal van die klanten is met ons meegegaan. Dat kon, want we hadden geen concurrentiebeding.

Inmiddels hebben we 80 klanten. Een deel daarvan komt via het netwerk van Peter. Hij heeft 28 jaar in allerlei functies bij de bank gewerkt en kent veel fiscalisten en notarissen. Vroeger had ABN Amro daar profijt van, nu plukken wij er de vruchten van. Zo hebben we de taken in ons bedrijf trouwens ook verdeeld. Ik doe de inhoudelijke kant, Peter de acquisitie en samen onderhouden we de contacten met de klanten.

Wij geven vermogensadvies. Daarvoor hebben we een vergunning van de AFM. We doen dus geen hypotheken of verzekeringen. Dat specialisme is een bewuste keuze, want we willen kwalitatief sterk zijn, maar ook klein blijven. Onze klanten blijven bij hun eigen bank, maar wij adviseren hen. Nu adviseren we over een belegd vermogen van 300 miljoen euro. Tot een vermogen van 500.000 euro rekenen we 1.250 euro, daarboven 0,15 procent.

We hoeven niet rijk te worden, maar we willen wel hetzelfde salaris als bij de bank. Op dat niveau zitten we nog niet. Dat is spannend, maar daar kunnen we goed mee omgaan, omdat onze vooruitzichten goed zijn.”

Wilma van Hoeflaken

    • Wilma van Hoeflaken