Georgië breekt ook formeel met Rusland

Georgië heeft zijn diplomatieke betrekkingen met Rusland verbroken uit protest tegen het Russische besluit om de Georgische regio’s Zuid-Ossetië en Abchazië te erkennen als onafhankelijke staten.

Moskou liet in een reactie weten zijn ambassade in de Georgische hoofdstad Tbilisi te zullen sluiten.

„Het definitieve besluit is genomen”, zei de Georgische onderminister van Buitenlandse Zaken Grigol Vasjadze gistermiddag. Het Georgische parlement stemde donderdag al voor het verbreken van de betrekkingen met Rusland. Georgië zegt al zijn diplomaten uit Moskou terug te trekken.

„Wanneer diplomatieke betrekkingen worden verbroken, gaat de ambassade dicht”, reageerde een functionaris van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Moskou handhaaft vooralsnog zijn consulaat in Georgië.

Rusland enerzijds en Georgië en westerse landen anderzijds staan lijnrecht tegenover elkaar sinds de Russische militaire ingreep eerder deze maand in Zuid-Ossetië en Abchazië. Georgië en het Westen zeggen dat Rusland de territoriale integriteit van Georgië schendt, Moskou zegt Georgische „agressie” tegen de Zuid-Osseten en Abchaziërs te hebben gestopt.

Rusland reageerde gisteren fel op kritiek van de G7, de club van grote industrielanden die woensdag constateerde dat Rusland het recente bestand in Georgië schendt. De G7 is „bevooroordeeld”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

De leiders van de Europese Unie komen maandag bijeen om een gezamenlijke opstelling jegens Rusland te bespreken. EU-voorzitter Frankrijk zinspeelde eerder op sancties maar kwam daar later van terug.

Premier Poetin waarschuwde gisteren de EU alvast niet „de buitenlandspolitieke belangen van de Verenigde Staten” te dienen, een kennelijke verwijzing naar zijn beschuldiging van donderdag, dat Washington het conflict op de Kaukasus is begonnen. „Zij [de EU, red.] winnen er niets mee”, zei een dreigend kijkende Poetin op de Duitse televisie. (Reuters, AP)