Film Voorkeur

Madelief: Krassen in het tafelblad (Ineke Houtman, 1998, Nederland). In de eerste speelfilm, na twee tv-series, is de aan Guus Kuijer ontleende titelheldin tien jaar. Ze leert na de dood van oma het platteland en opa (Rijk de Gooyer) pas goed kennen. Ook met Madelief Verelst, Giulia Fleury, Peter Blok, Margo Dames en Kitty Courbois. Ned.3, 15.00-16.25u.

Cast Away (Robert Zemeckis, 2000, VS). In moderne variant op het verhaal van Robinson Crusoë spoelt Tom Hanks aan op een onbewoond eiland en moet daar zien te overleven. Uitgebeende en doeltreffende scenario biedt Hanks als voornaamste tegenspeler een volleybal. Ondanks alle tegenslagen blijft de film optimistisch van toon. RTL5, 21.30-0.05u.

Bridget Jones’ Diary (Sharon Maguire, 2001, Engeland). Even succesrijke als vakkundig gemaakte romantische komedie, in de traditie van Four Weddings and a Funeral en Notting Hill, naar Helen Fieldings bestseller over een hysterisch, onzeker Londens meisje van dertig, in gevecht met nicotine, calorieën en alcohol en op zoek naar het geluk. Effectief spel van Renée Zellweger, Hugh Grant en Colin Firth. RTL4, 21.40-23.25u.

De dominee (Gerrard Verhage, 2004, Nederland). Gangsterfilm is een vrije bewerking van het levensverhaal van de Nederlandse maffiabaas Klaas Bruinsma. Met hoofdrollen van Peter Paul Muller en Frank Lammers, maar geen spoor van Mabel Wisse Smit. Het grootste probleem is het door de regisseur geschreven scenario. Dat kan niet kiezen tussen het vertellen van het in de Hollandse misdaadgeschiedenis verankerde verhaal van Klaas Donkers of het maken van een groot publiek aansprekende misdaadfilm. De Dominee zwalkt heen en weer tussen de biografische gegevens van Bruinsma en de clichés van het gangstergenre. Ned.3, 22.00-24.00u.

The Golden Child (Michael Ritchie, 1986, VS). Brutaaltje Eddie Murphy is een kwieke welzijnswerker in sprookjesavontuur. Hij moet een Tibetaans knulletje, de personificatie van het Goede, beschermen tegen duivelse schurk Charles Dance. Veronica, 22.35-0.25u.

The Producers (Mel Brooks, 1968, VS). Speelfilmdebuut van geinponum Brooks getuigt reeds van diens ‘slechte smaak’, maar kreeg desondanks een Oscar voor het scenario. In flops en rijke weduwes gespecialiseerde Broadwayproducent Zero Mostel realiseert onverwacht en onbedoeld de hitmusical Springtime for Hitler. Ook met Gene Wilder, Dick Shawn. De filmkeuze van Joop van den Ende. Ned.2, 23.30-1.40u.

Half Nelson (Ryan Fleck, 2006, VS). Leraar Dan Dunne zet zich in voor de leerlingen van zijn zwarte klas, probeert hun te leren over de sociale geschiedenis van Amerika, en dan niet alleen wat in de schoolboekjes staat. Hij coacht daarbij ook nog de meisjes van het basketbalteam. Zelf is hij vertwijfeld over zijn bestaan, rookt crack om die twijfel te dempen en wordt net op tijd gevonden door een van zijn leerlingen. Zeer ontroerend. BBC1, 23.50-1.30u.