Film Voorkeur

Son of the Pink Panther (Blake Edwards, 1993, VS). Roberto Benigni treedt in de voetsporen van in 1980 overleden Peter Sellers voor de achtste Pink Panther-film. Het vertrouwde stramien en vele oude bekenden (Herbert Lom als commissaris Dreyfuss, Burt Kwouk als de Oosterse vechtmeester Cato, Graham Stark als de vermommingenspecialist Dr. Balls) maar Benigni verstoort het feestje met behaagzieke clownerietjes. RTL 4, 12.15-14.0u.

A Night To Remember (Roy Ward Baker, 1958, Engeland). Verdienstelijke, grootscheepse reconstructie van de ramp met de Titanic (1912), en het bijbehorende noodgedwongen heldendom, vertoont documentaire inslag. BBC 2, 13.40-15.40u.

De griezelbus (Pieter Kuijpers, 2005, Nederland). In niet helemaal gelukte verfilming van verhalen van Paul van Loon schrijft jonge held Onnoval een verhaal waarin het slecht afloopt met een jongen die hem pest. Duivel Ferlucci zorgt ervoor dat het verhaal werkelijkheid wordt. De film, geschreven en geproduceerd door Burny Bos, kan en hoeft niet te concurreren met Harry Potter, maar steekt er wel armzalig bij af. Ned.3, 19.00-20.40u.

Beverly Hills Cop (Martin Brest, 1984, VS). Succesvolle komische politiefilm pleziert dankzij dragende hoofdrol van met gevoel voor timing gezegende Eddie Murphy. Onorthodoxe rechercheur uit Detroit ligt voortdurend overhoop met zijn superieuren en gaat in Beverly Hills op eigen gelegenheid op zoek naar de moordenaars van zijn vriend. Ook met Judge Reinhold en Bronson Pinchot. Veronica, 20.20-22.30u.

Dunston Checks in (Ken Kwapis, 1996, VS). Voor kinderen onweerstaanbare klucht waarin dievenhulpje annex orang-oetan Dunston een chique New Yorks hotel op stelten zet, maar zich beschermd weet door het verwaarloosde zoontje van de hotelmanager. Met Faye Dunaway als ambitieuze oudere dame. RTL 8, 20.20-22.00u.

Cutthroat Island (Renny Harlin, 1995, VS). Peperdure, door critici en publiek aan mootjes gehakt piratenspektakel betekende faillissement van producent Carolco, speelt in de zeventiende-eeuwse Caraïben, grossiert in clichés en gunt heldenrol aan Geena Davis. Ook met Matthew Modine. RTL 7, 20.30-22.55u.

101 Dalmatians (Stephen Herek, 1996, VS). In geslaagde live action-versie van Disneyklassieker over een Londense puppyroof worden vrijwel alle rollen gespeeld door levende wezens en kunnen de honden níet praten. Met Jeff Daniels als het baasje van Pongo, Glenn Close als Cruella de Vil en Hugh Laurie als kruimelboef Jasper. België 1, 20.40-22.20u.

My Big Fat Greek Wedding (Joel Zwick, 2002, VS/Canada). Door Tom Hanks en zijn Griekse vrouw geproduceerde, romantische komedie zet de kleurloosheid van de Amerikaan af tegen de excentriciteit der Grieken. Dik Grieks meisje overwint de tegenzin van haar familie tegen een niet-Griekse bruidegom. Speelt in Chicago. RTL 4, 21.30-23.20u.

Running Scared (Peter Hyams, 1986, VS). Onevenwichtige, komische actiethriller waarin laconieke rechercheurs Gregory Hines en Billy Crystal in winters Chicago een Mexicaanse cocaïnehandelaar te grazen willen nemen. Inclusief een spectaculaire autoachtervolging over de rails van de bovengrondse metro. RTL 5, 22.00-0.15u.

Land of the Dead (George A. Romero, 2005, VS). Lang verwachte vierde zombiefilm van Romero, die zich al bijna veertig jaar met zombies bezighoudt. In deze film zijn zombies niet langer iets vreemds van buiten de maatschappij, maar vormen ze een maatschappelijke onderklasse. „Ze doen alsof ze leven.” „Maar doen wij dat niet ook?” RTL 7, 22.35-0.40u.

The Big Easy (Jim McBride, 1987, VS). Misdaadfilm met Dennis Quaid die de corruptie moet bestrijden in zwoel New Orleans, in gezelschap van Ellen Barkin. Vlot amusement van voormalig undergroundfilmer McBride. BBC 1, 0.30-2.05u.