Film van de dag

Emmanuelle Béart (Odile) en Gaspard Ulliel (Yvan) in Les égarés / Strayed van de Franse regisseur André Téchiné. scene uit de film Les Egares (2003) FOTO: Paradiso Paradiso

Les égarés / Strayed. De film Les égarés verdween, zoals veel films van regisseur André Téchiné, al vrij snel uit het filmhuis en kwam op dvd uit onder de titel Strayed. Curieus. Het is een typische Téchiné-film met verzorgd camerawerk, mooie acteerprestaties en een intieme score van de vaste componist Philippe Sarde. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vlucht een burgerlijk gezin (moeder, zoon en dochtertje) vanuit Parijs naar het platteland. Onderweg worden ze beschoten en vervolgens gered door Yvan. Yvan weet beter wat overleven in oorlogsomstandigheden is dan moeder Odile (Emmanuelle Béart), die koste wat het kost haar fatsoensnormen in stand wil houden. Maar wie is Yvan eigenlijk? Téchiné laat de schoonheid van de natuur, die hij vangt in felgekleurde beelden, contrasteren met de woestheid van de oorlog en ‘wild kind’ Yvan, tot wie Odile zich sterk voelt aangetrokken. (André Téchiné, 2003, F/GB), België 2, 23.45-1.20u.André Waardenburg

    • André Waardenburg