Film van de dag

Scène uit Yasmin, een film gebaseerd op een langdurig onderzoek naar islamofobie in Engeland na 9/11. scene uit de film Yasmin FOTO: RCV RCV

Yasmin. De jonge moslima Yasmin stapt met traditionele kledij in haar auto. Eenmaal uit het zicht van haar familie stopt ze langs de kant van de weg. Het hoofddoekje gaat af en ze wringt zich in een spijkerbroek. Dan scheurt ze verder. Het eerste half uur van Yasmin heeft de thematiek die we kennen van Britse films over Pakistanen in Engeland als My Beautiful Laundrette en East is East: traditionele ouders en verwesterde kinderen en de achteloze discriminatie waar zij mee moeten leren leven. Dan verhardt het scenario van Simon Beaufoy (The Full Monty). De islamitische immigranten merken dat 9/11 meer kapot maakt dan hun lief is. In grimmige scènes valt de politie zomaar hun huizen binnen. Regisseur Kenneth Glenaan en Beaufoy baseerden hun script naar toenemende islamofobie op gedegen onderzoek onder moslims in achterstandswijken.(Kenneth Glenaan, 2004, GB), België 2, 21.45-23.10u.

    • André Waardenburg