Feyenoord en Ajax ontlopen grote ploegen

Ajax en Feyenoord hebben twee onbekende clubs, respectievelijk FK Borac en Kalmar FF, in de eerste ronde van de UEFA CUP getroffen. Dat bleek gisteren uit de loting in Monaco. De andere drie Nederlandse clubs; NEC, FC Twente en SC Heerenveen spelen tegen grotere namen.

Ajax speelt tegen het Servische FK Borac. Ook trainer Marco van Basten kent de tegenstander niet. „Micky Sulejmani zei dat het een aardige ploeg is. Ze spelen op karakter en kunnen best voetballen. We zullen goed geprepareerd moeten zijn”, concludeerde Van Basten. Hij stuurt vandaag al iemand naar Servië om de ploeg te bekijken.

Feyenoord ontmoet de Zweedse club Kalmar FF. De ploeg uit het zuidoosten van Zweden heeft drie keer de beker gewonnen. Momenteel staat Kalmar bovenaan in de Zweedse hoogste divisie, de Allsvenskan. „Oppassen geblazen”, aldus trainer Gertjan Verbeek. „Het is gewoon een goed team. Onze scout Rinus Israël heeft de ploeg onlangs in actie gezien en dat was overtuigend. Ik wilde Saint-Etienne liever niet treffen, maar Kalmar is een gevaarlijke outsider.”

NEC speelt in de eerste ronde tegen het Roemeense Dinamo Boekarest. „Ik weet eerlijk gezegd helemaal niets van die ploeg”, bekende trainer Mario Been. De ploeg van oud-Ajacied Bogdan Lobont kwam vorig jaar niet niet door de eerste ronde van de UEFA Cup. In het seizoen 2006-2007 verraste Dinamo Boekarest met een plek in de derde ronde.

FC Twente speelt tegen Stade Rennes om een plek in de groepsfase van de UEFA Cup. De bekendste spelers van de Fransen zijn de aanvallers Sylvain Wiltord en Asamoah Gyan. Rennes plaatste zich via de Intertoto voor de voorronde van de UEFA Cup. Daarin was de ploeg over twee wedstrijden te sterk voor het Noorse Stabaek.

SC Heerenveen is gekoppeld aan Vitoria Setubal uit Portugal. Twee jaar geleden speelden de ploegen ook tegen elkaar in de UEFA Cup. Toen won Heerenveen in Lissabon met 3-0. De Portugese club eindigde afgelopen seizoen als zesde in de competitie. Vitoria won wel de League Cup. In de UEFA Cup kwam de club vorig jaar niet verder dan de eerste ronde.

Feyenoord en NEC spelen de eerste wedstrijd op donderdag 18 september in het eigen stadion. FC Twente en SC Heerenveen beginnen in respectievelijk Frankrijk en Portugal. Ajax gaat mogelijk in op het verzoek van FK Borac om eerste uit te spelen. (ANP)