FC Utrecht-PSV?

De burgemeester van Utrecht heeft het eredivisieduel FC Utrecht-PSV vervroegd naar vanmiddag wegens een dreigend supportersprotest. Begrijpelijk besluit?

Jan Willem van Dop, voorzitter FC Utrecht: „Uiteraard ben ik verbaasd dat de burgemeester zijn besluit niet heeft teruggedraaid, nu er een oplossing is voor het supportershome en de supportersvereniging de leden heeft opgeroepen niet te gaan protesteren maar gewoon naar het home te komen (supporters dreigden met protestactie in binnenstad omdat beheerder supportershome samenwerking opzegde, club heeft intentie exploitatie over te nemen, red.). Als je niet de zekerheid hebt dat het goed gaat met de openbare orde, kun je de wedstrijd beter helemaal uitstellen, naar een goed voetbaltijdstip. Onbegrijpelijk, men voorziet de gevolgen kennelijk niet. Door de wedstrijd te vervroegen naar zaterdagmiddag dupeer je veel mensen die niet kunnen komen. Veel supporters voetballen bij de amateurs. Ik heb een trainer aan de lijn gehad die zei dat hij zaterdagmiddag geen team kan opstellen omdat veel spelers liever naar FC Utrecht gaan kijken. Je moet uitkijken dat je door dit soort dingen niet steeds mutaties krijgt in het eredivisieprogramma.”

Pluup Bataille, woordvoerder burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht: „De oplossing voor het supportershome vormde voor de burgemeester geen aanleiding zijn besluit terug te draaien. Er is nog steeds informatie van de politie en andere bronnen over een dreigende verstoring van de openbare orde. Daardoor zag de burgemeester zich genoodzaakt zijn besluit te handhaven en is er zaterdag extra politie op de been. De burgemeester had dit besluit liever niet genomen; hij realiseert zich dat sommige mensen hierdoor niet naar de wedstrijd kunnen komen. De grens is niet verlaagd; een wedstrijd wordt niet uitgesteld zodra iemand iets roept. Er lag serieuze informatie ten grondslag aan deze beslissing. Vanuit zijn verantwoordelijkheid voor de openbare orde moest de burgemeester dit besluit nemen. Het risico om de wedstrijd [zoals gepland] ’s avonds te laten spelen is veel groter, omdat de supporters zich dan voorafgaand aan de wedstrijd gaan verzamelen in de binnenstad, op het drukste moment.”

Jan Reker, algemeen directeur PSV, op PSV-TV: „Voor de spelers maakt het niet zoveel uit of je op zaterdag of op zondag om half drie speelt. Maar het is wel de opening van het nieuwe seizoen. Dat schept een precedent en dat is hartstikke slecht. Een aantal mensen dat graag naar uitwedstrijden van PSV gaat kijken, werkt op zaterdagmiddag en dat [duel] wordt hen nu door de neus geboord. Natuurlijk irriteert dat [schuiven met wedstrijden]. We proberen elk jaar het aantal knelpunten terug te brengen, maar dat worden er steeds meer. We moeten in Nederland een normale competitie kunnen organiseren. We moeten hier met alle clubs en de lokale overheid over praten.”

Frank Huizinga, woordvoerder KNVB: „Wij betreuren het dat de wedstrijd is vervroegd omdat we aan de aftrap staan van een nieuw seizoen. Hierdoor worden mensen gedupeerd en ontstaan problemen met het supportersvervoer van PSV en de inzet van stewards bij FC Utrecht. Maar het is wel een afweging van burgemeester Wolfsen op grond van informatie van de politie. Het is zijn verantwoordelijkheid om dit soort besluiten over de openbare orde te nemen. We moeten dit besluit accepteren. Maar beter iets dan niets. Met het oog op het competitieverloop en het inplannen van een inhaalwedstrijd waren de problemen groter geweest als de burgemeester helemaal een streep door de wedstrijd had gezet. We zijn niet bang voor een precedentwerking. Het is wel vervelend dat door dreigend supportersgeweld dit soort gedoe ontstaat op dag 1 van de competitie.”

Bernard Pekelharing, voorzitter federatiebestuur (omnisportvereniging) Kampong, ‘buurclub’ van FC Utrecht: „Ik vermoed niet dat er specifiek door deze vervroegde wedstrijd parkeerproblemen ontstaan bij onze club. Meer generiek hebben we wel ongemak met parkeren wanneer FC Utrecht thuis speelt. Maar daar heeft de hele buurt last van. Met de gemeente zijn we op zoek naar maatregelen om het parkeren te doseren. Een voetbalclub als buurman heeft ook leuke kanten. Je hoort het gejuich overwaaien als er wordt gescoord.”

    • Pieter de Vries