Faillissement Alitalia

De noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft gisteren officieel een aanvraag ingediend voor faillissement. De aanvraag was verwacht en maakt de weg vrij voor het reddingsplan dat afgelopen week werd gepresenteerd door premier Silvio Berlusconi.

Het plan voorziet erin dat het deel van Alitalia dat nog gezond is wordt overgenomen door een groep van Italiaanse financiers onder leiding van de bank Intesa Sao Paulo. De regering Berlusconi wijzigde speciaal voor het reddingsplan – operatie Feniks gedoopt – de wet. Dankzij deze wet kan de maatschappij in twee delen worden gesplitst waarbij het ‘goede’ deel, onder meer de piloten, de goede vliegtuigen en de start- en landingsrechten, kan worden overgenomen. Het ‘slechte’ deel zal worden geliquideerd.

Om het plan te laten slagen is er wel een internationale partner nodig. Air-France-KLM heeft al laten weten interesse te hebben.