Eenmalig bio-onderliggend

Heeft Heineken een biologisch biertje op de markt gebracht? En is dat ook nog heel winstgevend?

De organic net profit is in het eerste half jaar met 5,3 procent gestegen, meldde de brouwer in de kop van zijn persbericht over de halfjaarcijfers afgelopen woensdag. In Angelsaksische supermarkten staat het assortiment biologische producten als organic in de schappen. Maar een biertje van Heineken staat er niet tussen. De brouwer bedoelde, natuurlijk, iets anders. De nettowinst van Heineken en de overgenomen Britse brouwer Scottish & Newcastle opgeteld was met 1,5 procent gedaald. Dat is minder leuk om te melden.

Het nettoresultaat vermijden veel bedrijven graag. Al sinds de internethype is het begrip ‘ebitda’ (earnings before interest taxes, depreciation and amortization, ofwel winst voor rente, belastingen en afschrijvingen) populair. Vooral in mindere tijden voor het bedrijf ziet de winst er dan nog acceptabeler uit doordat allerlei posten als afschrijvingen en rente niet meetellen.

Accountants sputteren al jaren. In jaarverslagen moet de nadruk liggen op het nettoresultaat, vinden zij. Maar zelfs in de winst- en verliesrekening in jaarverslagen houden bedrijven zich niet aan het voorschrift om alleen het nettoresultaat weer te geven, ondanks dat regelgeving dat voorschrijft.

Ondertussen is het begrip ebitda niet meer voldoende . Bij Van Gansewinkel wordt, sinds het is overgenomen door private equity, gerept over ebitdae. Behalve de hoge rentelasten moeten ook eenmalige posten even niet meegerekend worden. Het bedrijf leed een nettoverlies. Automatiseerder Getronics presteerde het ooit om het begrip ebitda voor integratiekosten te introduceren, om te zorgen dat de kosten van de integratie van Pink Roccade de toch al slechte resultaten niet nog beroerder maakten.

Een recent alternatief: de onderliggende resultaten. Wat bovenligt is van voorbijgaande aard. Verzekeraar Eureko deed er deze week een beroep op, om een geslonken winst door hoge afschrijvingen op beleggingen te nuanceren. Die onderliggende winst was wel met 4 procent gestegen. Maar gevraagd wat de precieze cijfers van deze resultaten waren, zei een woordvoerder dat je dat bij een ‘levensverzekeringsbedrijf’ niet kunt zeggen.

Het kan ook begrijpelijk en onverbloemd. Bouwbedrijf Heijmans heeft het zwaar, maar schrijft gewoon in de eerste zin van zijn persbericht dat de winst na belastingen is teruggelopen. Zelfs sportautofabrikant Spyker, toch meermalen hardhandig in botsing gekomen met de AFM, rapporteerde gisteren keurig een nettoverlies. En niets met een organisch of onderliggend karakter.

Daan van Lent

    • Daan van Lent