Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Kranten

EEN LOODZWARE KRANT

EEN LOODZWARE KRANT de proefjesfabriek Ha. De eerste proef in de Proefjesfabriek doen we natuurlijk met een krant. Liever gezegd: met een krantenpagina (niet deze). Is zo’n pagina zwaar of niet? Anders gezegd: kun je hem makkelijk optillen of niet? En als je alleen een liniaal mag gebruiken? Wat heb je nodig? Een tafel, een liniaal (van dertig centimeter),één krantenpagina uit de gewone (grote) nieuwskrant. Wat moet je doen? Leg een liniaal op de rand van de tafel, zo dat hij tien centimeter uitsteekt. Vouw de pagina helemaal open en leg hem plat op tafel, over de liniaal heen. Let op: de krant mag niet over de rand van de tafel uitsteken. Hij mag alleen het stuk van de liniaal bedekken dat op tafel ligt. Geef nu een klap op de liniaal. Vliegt de krant omhoog? Waarom? De krant blijft liggen, omdat de lucht uit de dampkring de krant naar beneden drukt. Als je alle lucht neemt die boven een vierkante centimeter (één ruitje in een schrift met grote ruitjes) in de dampkring zit, heb je bij elkaar ongeveer een kilo. Boven een krantenpagina zit dus wel duizend kilo lucht – en dat drukt de krant naar beneden. De lucht uit de dampkring drukt op alle dingen en mensen op aarde. We noemen het ‘luchtdruk’. Met dank aan Robbert Dijkgraaf en Arno Verweij van de website www.proefjes.nl
EEN LOODZWARE KRANT de proefjesfabriek Ha. De eerste proef in de Proefjesfabriek doen we natuurlijk met een krant. Liever gezegd: met een krantenpagina (niet deze). Is zo’n pagina zwaar of niet? Anders gezegd: kun je hem makkelijk optillen of niet? En als je alleen een liniaal mag gebruiken? Wat heb je nodig? Een tafel, een liniaal (van dertig centimeter),één krantenpagina uit de gewone (grote) nieuwskrant. Wat moet je doen? Leg een liniaal op de rand van de tafel, zo dat hij tien centimeter uitsteekt. Vouw de pagina helemaal open en leg hem plat op tafel, over de liniaal heen. Let op: de krant mag niet over de rand van de tafel uitsteken. Hij mag alleen het stuk van de liniaal bedekken dat op tafel ligt. Geef nu een klap op de liniaal. Vliegt de krant omhoog? Waarom? De krant blijft liggen, omdat de lucht uit de dampkring de krant naar beneden drukt. Als je alle lucht neemt die boven een vierkante centimeter (één ruitje in een schrift met grote ruitjes) in de dampkring zit, heb je bij elkaar ongeveer een kilo. Boven een krantenpagina zit dus wel duizend kilo lucht – en dat drukt de krant naar beneden. De lucht uit de dampkring drukt op alle dingen en mensen op aarde. We noemen het ‘luchtdruk’. Met dank aan Robbert Dijkgraaf en Arno Verweij van de website www.proefjes.nl

Ha. De eerste proef in de Proefjesfabriek doen we natuurlijk met een krant. Liever gezegd: met een krantenpagina (niet deze). Is zo’n pagina zwaar of niet? Anders gezegd: kun je hem makkelijk optillen of niet? En als je alleen een liniaal mag gebruiken?

Wat heb je nodig?

Een tafel, een liniaal (van dertig centimeter),één krantenpagina uit de gewone (grote) nieuwskrant.

Wat moet je doen?

Leg een liniaal op de rand van de tafel, zo dat hij tien centimeter uitsteekt.

Vouw de pagina helemaal open en leg hem plat op tafel, over de liniaal heen.

Let op: de krant mag niet over de rand van de tafel uitsteken. Hij mag alleen het stuk van de liniaal bedekken dat op tafel ligt.

Geef nu een klap op de liniaal. Vliegt de krant omhoog?

Waarom? De krant blijft liggen, omdat de lucht uit de dampkring de krant naar beneden drukt. Als je alle lucht neemt die boven een vierkante centimeter (één ruitje in een schrift met grote ruitjes) in de dampkring zit, heb je bij elkaar ongeveer een kilo. Boven een krantenpagina zit dus wel duizend kilo lucht – en dat drukt de krant naar beneden. De lucht uit de dampkring drukt op alle dingen en mensen op aarde. We noemen het ‘luchtdruk’.

Met dank aan Robbert Dijkgraaf en Arno Verweij van de website www.proefjes.nl