De week die was in beeld

Presidentskandidaat Barack Obama kijkt bij een gezin naar het televisieverslag van de Democratische conventie, Kansas City, 25 augustus, 2008 Foto Reuters, Jim Young U.S. Democratic presidential candidate Senator Barack Obama (D-IL)(3rd R) watches the introduction of his wife Michelle on television before her speech at 2008 Democratic National Convention, in Kansas City August 25, 2008. Obama is joined by Jim Girardeau (2nd L), his wife Alicia (3rd R) and their daughters Grace (L), Hannah (2nd R) and Lindsay. REUTERS/Jim Young (UNITED STATES) US PRESIDENTIAL ELECTION CAMPAIGN 2008 (USA)
Presidentskandidaat Barack Obama kijkt bij een gezin naar het televisieverslag van de Democratische conventie, Kansas City, 25 augustus, 2008 Foto Reuters, Jim Young U.S. Democratic presidential candidate Senator Barack Obama (D-IL)(3rd R) watches the introduction of his wife Michelle on television before her speech at 2008 Democratic National Convention, in Kansas City August 25, 2008. Obama is joined by Jim Girardeau (2nd L), his wife Alicia (3rd R) and their daughters Grace (L), Hannah (2nd R) and Lindsay. REUTERS/Jim Young (UNITED STATES) US PRESIDENTIAL ELECTION CAMPAIGN 2008 (USA) REUTERS

Weird. Leuk woord uit het land van de droom. Niet voor niets daar en nergens anders bedacht. Waarom is het zo toepasselijk in dit geval? Je ziet het meteen, maar waaraan, waardoor?

Wat in het oog springt is het totale, volstrekte, allesbepalende gebrek aan spontaniteit. Wat is het tegenovergestelde van naturel? Dat is het. De spindokter heeft dit tafereel voorgeschreven. De kandidaat voor het hoogste ambt kleeft elitair stardom aan; terecht of niet terecht: daar moet iets aan gedaan worden. Landgenoten die wel gewoon zijn, moeten daarbij een handje helpen.

Weet iemand iemand, heeft de spindokter gevraagd, op zo’n bewonderenswaardige, even koorts- als kernachtige flitsmeeting uit de film. Iemand met een gewoon gezin, wel een beetje ordentelijk? Blank, vanzelfsprekend. We gaan onze kandidaat, die ras geen kwestie wil laten zijn – „Er is geen zwart Amerika, er zijn de Verenigde Staten van Amerika!” – niet tussen dakloze slachtoffers van Katrina zetten. Denk even na, ja? Wacht eens even, Larry! (Of Bob, of Norman). Waarom niet gewoon bij jou? Ja, op jou valt van alles af te dingen, haha, maar je vrouw ziet er goed uit! En vraag dat leuke meisje van de buren erbij!

Nu, daar zitten ze dan. Te glimlachen. Zich zeer bewust van Het Moment. Van de fotograaf of, waarschijnlijker, de fotografen. En de televisiecamera’s. Zie het statief met daarop een lamp die een hele bouwput van licht kan voorzien, en het witte vel voor de juiste weerkaatsing. Het meisje op de voorgrond lijkt zich het meest bewust van wie daar op dezelfde bank zit als zij. Ze kijkt zonder te zien. Maar de zwakste schakel is de kandidaat zelf. Pijnlijk ongemak – dat is het averechtse bijverschijnsel van het recept van de dokter.

Pieter Kottman

    • Pieter Kottman