Contador wil in Spanje kampioenen achterna

Vandaag begint in Granada de Ronde van Spanje, met een ploegentijdrit. Alberto Contador gaat proberen na de Tour (2007) en de Giro (2008) de Vuelta aan zijn erelijst toe te voegen.

Wat doen de Spanjaarden in hun drinkwater, vroeg de Belgische oud-wielerverslaggever Rik Vanwalleghem zich onlangs af in zijn column in het (Nederlandse) tijdschrift Wielerrevue. Spanjaarden presteren dit jaar erg goed in een aantal sporten. Europees kampioen in het voetbal, Rafael Nadal die Wimbledon won en sinds kort de nieuwe nummer één van de wereld is en vier Spanjaarden die vijf van de belangrijkste wedstrijden van het jaar wonnen: Alberto Contador (Ronde van Italië), Carlos Sastre (Ronde van Frankrijk), Samuel Sanchez (olympische wegwedstrijd) en Alejandro Valverde (Luik-Bastenaken-Luik en Clasica San Sebastian).

Vanwalleghem suggereerde dat de Spanjaarden doping gebruiken. Zo verrassend was dat niet. De voorzitter van de internationale wielerunie, de Ier Pat McQuaid, had de Spaanse wielerfederatie al vermanend toegesproken tijdens de Olympische Spelen, toen bleek dat de Spaanse nationaal kampioene Maribel Moreno na een positieve dopingtest naar huis was gestuurd. In de laatste Tour kwamen twee van de drie op doping betrapte renners uit Spanje. McQuaid beschuldigde de Spaanse bond ervan dat die een dopingcultuur toestaan en niet voldoende maatregel nemen om dopinggebruik tegen te gaan.

Onterecht, volgens de directeur van de Vuelta, Victor Cordero, die erop wees dat zijn wedstrijd de eerste van de drie grote ronden was die een winnaar zijn eindzege ontnam – Roberto Heras, in 2005. Er zullen deze Vuelta in het peloton van 171 renners ten minste 385 dopingcontroles worden gehouden, procentueel meer dan tijdens de Olympische Spelen in Peking.

Na een onderbreking van vijf jaar is de gevreesde Angliru weer opgenomen in het routeschema. De extreem steile klim staat voor zaterdag 13 september op het programma. Onvergetelijk zijn de beelden uit 2002, toen Heras in de stromende regen naar de etappezege reed, op 1.573 meter hoogte. Hoezeer renners de Angliru haten, liet de Schot David Millar die dag zien. In noodweer gingen op de Angliru velen onderuit, ook Millar. Hij verweet de organisatoren dat de etappe onmenselijk zwaar was. Met de fiets aan de hand kwam hij over de eindsstreep en uit protest stapte hij uit de wedstrijd.

De Angliru, ‘het monster van Asturië’, verwelkomt het peloton voor de vierde keer. Heras won er in 2000 en 2002, zijn landgenoot José Maria Jimenez er in 1999.

De Nederlandse Rabobankploeg start weer met Denis Mentsjov als kopman. De Rus won de Vuelta vorig jaar voor de tweede keer, nadat hij in 2005 tot eindwinnaar was uitgeroepen nadat door de zege van dopingzondaar Heras een vette streep was gezet. De Vuelta wordt de eerste grote wielerronde voor de Nederlandse klimspecialist Robert Gesink.

De favoriet is Contador, die de prestaties wil evenaren van Jacques Anquetil, Felice Gimondi, Eddy Merckx en Bernard Hinault: zij wonnen de Giro d’Italia, de Tour de France en de Vuelta a España.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Contador

In het artikel Contador wil in Spanje kampioenen achterna (zaterdag 30 augustus, pagina 10) werd de Rus Denis Mentsjov aangeduid als de kopman van de ploeg van Rabobank in de Ronde van Spanje. Mentsjov doet niet mee aan die wielerronde; hij ging wel van start in de Ronde van Duitsland en heeft die inmiddels voortijdig verlaten.